Αλλάζει η ώρα, και αύριο Κυριακή (31/10/21), στις 4:00 το πρωί γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 3:00, σηματοδοτώντας την αρχή του χειμερινού ωραρίου.
Ειδικότερα, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών αναφέρει:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».
Το 1976, που καθιερώθηκε στην Ευρώπη, με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, η καθιέρωση της θερινής ώρας την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου εφαρμόζεται η θερινή ώρα, γυρίζοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου προσθέτουμε μία ώρα στα ρολόγια μας (χειμερινή ώρα).
Η θερινή ώρα καθιερώθηκε με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα η αλλαγή να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 και για τις άλλες που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021
Το θέμα όμως παραμένει εκκρεμές, καθώς πέραν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται και απόφαση του Συμβούλιου της ΕΕ, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του. ‘Έτσι, δύο χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση για το εν λόγω ζήτημα, και το θέμα σταθεροποίησης της ώρας δεν έχει ακόμη αποκτήσει νομική ισχύ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα η θερινή ώρα δεν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1976, αλλά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Περίοδο κατά την οποία οι ωροδείκτες γύρισαν μία ώρα μπροστά. Εγκαταλείφθηκε αυτό το εγχείρημα, καθώς στις 28 Ιουλίου του 1916, στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα μπήκαν 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας, η οποία είχε αποφασιστεί παγκοσμίως και η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.
Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.