ΟΙ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Την ανάγκη για αλλαγή πορείας σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πληθώρας των στοιχείων του Τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου σε συνάρτηση με τη βελτίωση των υποδομών έθεσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής και Δημήτρης Πατριαρχέας κατά τη σημερινή ενημερωτική τους συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου και νυν Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων επισήμαναν στον κ. Νίκα την πτωτική πορεία που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας, όπως αποτυπώθηκε από την πρόσφατη έρευνα συγκυρίας του ΞΕΕ, που συμπαρασύρει και το Νομό Μεσσηνίας που, παρά τις ικανοποιητικές πληρότητες που σημειώθηκαν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επανήλθε σε χαμηλά ποσοστά κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Τόνισαν δε, ότι «το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται εξ αιτίας και της ανεξέλεγκτης παραοικονομίας που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις στην περιοχή από τη διόγκωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), οι επιπτώσεις των οποίων στην ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων του Τουρισμού είχαν, μέχρι σήμερα, υποτιμηθεί».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας έχουν υιοθετήσει προσιτές τιμολογιακές πολιτικές καθιερώνοντας προσφορές ειδικών πακέτων που ανταποκρίνονται στους επισκέπτες ελεγχόμενης οικονομικής δυνατότητας. Και αυτό, χάρη στις μικρές και σύγχρονες μονάδες που διαθέτει η περιοχή που είναι ικανές να ανταποκριθούν στην επιλεκτική τάση του διεθνούς Τουρισμού για αποφυγή της μαζικότητας με “φαραωνικού” τύπου εγκαταστάσεις», πράγμα που, όπως τονίστηκε, «δεν εξυπηρετεί τις ποιοτικές αναζητήσεις των επισκεπτών».
Σημειώθηκε επίσης ότι «η Πελοπόννησος , ενώ διαθέτει το 70% του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας, έχει μόλις 2% μερίδιο αγοράς του συνολικού τουρισμού της χώρας, πράγμα που αναδεικνύει το έλλειμμα στόχευσης και εξειδικευμένης στρατηγικής προώθησης της περιοχής».
Τέλος, υπογραμμίστηκαν οι πάγιες θέσεις της Ένωσης «για τη βελτίωση των υποδομών με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την αεροπορική σύνδεση με την Κρήτη, που, σε συνδυασμό με τον οδικό άξονα Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης, θα συμβάλουν στην αύξηση των τουριστών και στη βελτίωση της προσβασιμότητας αίροντας τα εμπόδια ανάπτυξης των σημείων τουριστικής σημασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».