Όταν ο δημοτικός σύμβουλος Β. Κανάκης (“Καλαμάτα Μπροστά”) εξοργισμένος αιτιολογούσε την ψήφο του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την “αποπομπή” από το Σώμα του καταδικασθέντα Δημ. Κουκούτση, αρνούμενος -όπως είπε- “να συμμετάσχω σε αυτή τη φαρσοκωμωδία”, και χαρακτηρίζοντας “παρωδία” τα όσα συνέβαιναν, δεν τα πρόλαβε όλα, γιατί έγιναν κι άλλα πιο τραγελαφικά μετά την αποχώρησή του. Δεν κατανοούσε πώς μπορούσε η παράταξη του δημάρχου να υπερψηφίζει “μερικώς” μία πρόταση, της μειοψηφίας εν προκειμένω.
Άλλωστε και ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα πρότυπος Δήμος” B. Τζαμουράνης δεν μπορούσε να κατανοήσει τη στάση της δημοτικής αρχής και ρωτούσε: Υπάρχει απόφαση με προϋπόθεση; “Πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία ψηφίζεται η υπέρ ή κατά”, έλεγε. Και όλα αυτά, καθώς η γενική εικόνα στο αμφιθέατρο “Αλ Κουμουνδούρος”, όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ. Καλαμάτας, παρέπεμπε σε “χάβρα ιουδαίων”…
Ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” επέμενε να μην τροποποιηθεί η πρόταση – απόφαση που έφερε για την καταδίκη του κ. Κουκούτση, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε με 18 ψήφους επί 33 παρόντων συμβούλων, από τις μειοψηφίες η δημοτική αρχή απέσυρε (αρχικά) την πρόταση ψηφίσματος που είχε φέρει δια του δημάρχου για το ίδιο θέμα. Αρχικά ενέκρινε την πρόταση της ”Λαϊκής Συσπείρωσης” με εξαίρεση μία φράση που αναφερόταν στον κ. Κουκούτση: “Ο συγκεκριμένος που συνεργαζόταν με τη δημοτική αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση που κατείχε, καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε”.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μαζί με τον ανεξάρτητο Παύλο Κλάδη και τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο – δεν έχει ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου με την οποία εκλέχθηκε- που ακολούθησε για δεύτερη φορά τη γραμμή της παράταξης Βασιλόπουλου- συγκέντρωσαν 13 ψήφους.
Μετά όμως, στη 1 παρά 10’ σήμερα το πρωί, “μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα”, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Τ. Νιάρχος και αφού είχαν συζητηθεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, επανήλθε η δημοτική αρχή φέρνοντας πάλι προς έγκριση την πρόταση ψηφίσματος και καθώς από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει τα μέλη των μειοψηφιών, με εξαίρεση του αντιπροέδρου του σώματος Στάθη Σταματόπουλου και των δύο συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (Δημ. Οικονομάκου και Τάσου Νιάρχου). Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 12 υπέρ, 2 αποχές (Λαϊκή Συσπείρωση”) και ένα Λευκό (Στάθης Σταματόπουλος)
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος έφερε προς έγκριση την ακόλουθη πρόταση – ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και την καταδίκη της “Χρυσής Αυγής” ως εγκληματικής οργάνωσης. Η κρίση της δικαιοσύνης ανταποκρίνεται πλήρως στο περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.
Ζητάμε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας και την επαναφορά στον πολιτικό κώδικα της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται για εγκληματικές πράξεις που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και για εγκλήματα ρατσιστικής βίας.
Καλούμε το Δημήτρη Κουκούτση να παραιτηθεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμάτας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζει τον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό τη βία τη μισαλλοδοξία και το λαϊκισμό».
Δεν επέμενε σε αυτό όμως ο δήμαρχος, αποδεχόμενος -σε μια προσπάθεια για κοινή απόφαση- “με κρύα καρδιά” την πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, χωρίς όμως να υιοθετεί μία φράση (καταχωρισμένη με έντονα γράμματα).
Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που έφερε προς έγκριση, όπως της διάβασε ο επικεφαλής της Δημ. Οικονομάκος, είναι η εξής:
«Όπως είναι γνωστό την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από μία δικαστική διαδικασία 5,5 ετών, με βάση τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικά εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, καταδίκασε ομόφωνα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και μαζί ένα πλήθος ηγετικών στελεχών της για τη συμμετοχή και διεύθυνση της, ανταποκρινόμενο και στην απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας που την εκδήλωσε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της, συμπεριλαμβάνεται και ο Κουκούτσης που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια χωρίς ελαφρυντικά και στις εκλογές του 2019 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Καλαμάτας και εξέλεξε ένα ακόμα δημοτικό σύμβουλο. Ο συγκεκριμένος που συνεργαζόταν με τη δημοτική αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση που κατείχε καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, με βάση πλέον και την επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για τη συμμετοχή και διεύθυνση της, ζητάμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την πολιτική απομόνωση και μη συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλούμε το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».
Μετά τις τοποθετήσεις επί του θέματος και μακρά συζήτηση, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος Δ.Σ. (Δημ. Πολίτης): Συγγνώμη συνάδελφοι, καταρχάς θέλω να ζητήσω συγγνώμη, γιατί νόμισα, θεωρήθηκε ότι υπάρχει και εισήγηση της δημοτικής αρχής. Αν υπήρχε εισήγηση της δημοτικής αρχής σίγουρα προηγείται… Τώρα έχουμε την εισήγηση του κ. Οικονομάκου και επ’ αυτής θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Συγγνώμη δεν κατάλαβα ακριβώς πώς έγινε αυτό το πράγμα
Δήμαρχος: Πρόεδρε, επειδή άλλαξε η λέξη στην τελευταία παράγραφο και η αποπομπή έγινε μη συμμετοχή εμείς μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό το ψήφισμα. Το ψηφίζουμε όπως είναι διαφοροποιούμαστε μόνο στο σημείο που λέει “ο συγκεκριμένος που συνεργαζόταν με τη δημοτική αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση που κατείχε καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε”.
Αυτό λοιπόν το ψηφίζουμε με αυτή την διαφοροποίηση όπως είναι και δεν επιμένουμε να βάλουμε το δικό μας ψήφισμα που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, που ζητάμε την τροποποίηση της νομοθεσίας για να υπάρχει αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αν δεν θέλετε δεν το βάζουμε…”
Δ. Οικονομάκος: Εμείς σαν εισηγητές δεν τροποποιούμε τίποτα, όπως το είπα…
Δήμαρχος: Εμείς ψηφίζουμε αφαιρώντας τη συγκεκριμένη πρόταση
Οικονομάκος: Όπως είναι όπως το ανέγνωσα τελευταία
Πρόεδρος Δ.Σ.: Κύριε δήμαρχε αποσύρεται η πρότασή σας το ψήφισμα.
Ακολούθησε η ψηφοφορία με τα εξής αποτελέσματα:
Υπέρ της πρότασης – απόφασης
- Αναστασόπουλος Χρήστος
- Αντωνόπουλος Μιχάλης
- Κοσμόπουλος Βασίλης
- Κουζή Τόνια
- Λιάππας Λεωνίδας
- Μάκαρης Εμμανουήλ
- Μαλαπάνη Μαρία
- Μπεχράκης Σταμάτης
- Νιάρχος Αναστάσιος
- Οικονομάκος Δημήτρης
- Οικονομάκου Μαρία
- Σταματόπουλος Ευστάθιος
- Σωφρονάς Γεώργιος
- Τζαμουράνης Βασίλης
- Τσαπόγας Κωνσταντίνος
- Φαββατας Δημήτρης
- Χειλάς Παναγιώτης
- Χριστόπουλος Ιωάννης
Ναι με την παράλειψη της παραγράφου που πρότεινε ο δήμαρχος
- Πολίτης Δημήτριος
- Αγγελής Αναστάσιος
- Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος
- Βασιλόπουλος Παναγιώτης
- Δρούγας Παντελής
- Ζαφειρόπουλος Ιωάννης
- Κλάδης Παύλος
- Μαρινάκης Σαράντος
- Μαστραγγελοπουλος Δημητρης
- Μπαρούνη Μαρία
- Μπασακίδης Νικόλαος
- Σκοπετέας Αναστάσιος
- Φάβας Γεώργιος
Λευκό ψήφισε η Ελένη Γκλεγκλέ, η οποία πριν γνωστοποιήσει την ψήφο της ανέφερε: Το πρόβλημά μας είναι ότι η δημοτική αρχή δεν παραδέχεται ότι συνεργαζόταν με τον κύριο Κουκούτση; Να ρωτήσω, δεν είναι γνωστό τοις πάσι ότι υπήρξε αυτή η συνεργασία, για να καταλάβω. Και εδώ τώρα διαφωνούμε στο ότι συνεργάζεται τώρα ή συνεργαζόταν; Λευκό.
Παρών από τον Βασίλη Κανάκη, ο οποίος αιτιολογώντας την ψήφο του είπε εξοργισμένος: “Θα μου επιτρέψετε να αιτιολογήσω την ψήφο μου. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Θεωρούσα ότι πριν τις εκλογές θα συμμετάσχω σε ένα σοβαρό σώμα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχω σε μία παρωδία! Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο αποφάσεις Ελληνικά ξέρω! Αρνούμαι να συμμετάσχω, δηλώνω παρών δεν ψηφίζω τίποτα, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει!”.
Απόντες
- Αγγελή Μαρία
- Αλειφέρη Ελένη
- Δούβας Ιωάννης
- Κουκούτσης Δημ.
- Λαζαρίδης Γεώργιος
- Καραγιάννης Ανδρέας
- Μπάκας Ιωάννης
- Μπάκας Δημήτρης
Αφού το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και προχώρησε η συνεδρίαση με τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το ξανασκέφτηκε φαίνεται ο δήμαρχος και στις 12:50’ επανάφερε το ψήφισμα της παράταξής του προς έγκριση και αφού ήδη είχαν αποχωρήσει (σταδιακά) από την αίθουσα οι σύμβουλοι των μειοψηφιών με εξαίρεση τους κ.κ. Στάθη Σταματόπουλο, Δ. Οικονομάκο και Τ. Νιάρχο.
Δήμαρχος: Επαναλαμβάνω το ψήφισμα αν και το έχω αναγνώσει αρκετές φορές
Τ. Νιάρχος: Μισό λεπτό να κάνουμε μία δήλωση και να φύγουμε. Δεν μπήκε σε αντιπαράθεση το ψήφισμα σας με την τροποποίηση του δημάρχου
Πρόεδρος Δ.Σ. Δεν το αποδέχτηκαν
Τ. Νιάρχος: Και το ξαναβάζετε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα; Θα βάλετε ένα ψήφισμα σε ψηφοφορία που καταψηφίστηκε;
Δήμαρχος: Δεν καταψηφίστηκε, δεν το βάλαμε καθόλου στην ψηφοφορία. Είπαμε να μπει μία παράγραφος και δεν τη βάλατε
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. (Στ. Σταματόπουλος): Στην ουσία δεν καταψηφίστηκε γιατί αποσύρθηκε
Τ. Νιάρχος: Δεν ψηφίσαμε τις τροποποιήσεις του δημάρχου;
Πρόεδρος Δ.Σ.: Σε παρακαλώ
Τελικά ο δήμαρχος ξαναδιαβάζει την πρόταση ψηφίσματος που τελικά λαμβάνει επι 15 παρόντων 12 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρχαν 2 αποχές και μια λευκή ψήφος. Θυμίζουμε το Δ.Σ. Καλαμάτας έχει 41 μέλη.
Γ. Ξ.