Οι επιστήμονες εξέφρασαν σοκ και ανησυχία αυτό το Σαββατοκύριακο εν μέσω ακραίων υψηλών θερμοκρασιών κοντά και στους δύο πόλους της Γης – τα τελευταία σημάδια της επιταχυνόμενης πλανητικής κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Ανταρκτικής ήταν 28 έως 50 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό τις τελευταίες ημέρες, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε πάνω από 46 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τον μέσο όρο—κοντά στο σημείο παγώματος—σε περιοχές της Αρκτικής.
«Αδιανόητο» δηλώνουν, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες εκτινάσσονται 28 έως 50 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. «Παρά τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, οι διπλές πολικές κλιματικές καταστροφές του 2022 θα πρέπει να είναι η κορυφαία ιστορία»
Ο Στέφανο Ντι Μπατίστα, κλιματολόγος της Ανταρκτικής, έγραψε στο Twitter ότι μια τέτοια ζέστη κοντά στο Νότιο Πόλο εθεωρείτο «αδιανόητη» και «αδύνατη». «Η κλιματολογία της Ανταρκτικής έχει ξαναγραφτεί», είπε.
Ο κοινός γαλλο-ιταλικός ερευνητικός σταθμός Concordia στην ανατολική Ανταρκτική κατέγραψε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας μείον 12 βαθμών Κελσίου την Παρασκευή, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες στο σταθμό κατά το Μάρτιο είναι κατά μέσο όρο κάτω από μείον 46 βαθμούς Κελσίου.
Ο Jonathan Wille, ένας ερευνητής που μελετά την πολική μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Grenoble Alpes στη Γαλλία, είπε στην Washington Post ότι «αυτό το γεγονός είναι εντελώς άνευ προηγουμένου και ανέτρεψε τις προβλέψεις μας για το κλιματικό σύστημα της Ανταρκτικής». «Αυτή είναι η στιγμή που οι θερμοκρασίες θα πρέπει να πέφτουν γρήγορα από το θερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο», έγραψε ο Wille στο Twitter. “Μοιάζει με το είδος καύσωνα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού το 2021”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός που έσπασε το ρεκόρ στο οποίο περιοχές του Καναδά ξεπέρασαν τους 49 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία. «Δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ».
Ο Walt Meier, ένας ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Μπόλντερ του Κολοράντο, είπε στην USA Today ότι «δεν είναι δυνατόν οι πάγοι στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο να λιώνουν ταυτόχρονα», επειδή «πρόκειται για αντίθετες εποχές». «Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός», πρόσθεσε.
Όπως έχει αναφερθεί από την «Common Dreams», η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον πλανήτη ως σύνολο, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πολικών πάγων, την υπερθέρμανση των ωκεανών και άλλα φαινόμενα της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
«Κοιτάζοντας πίσω τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα μια τάση στην αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στην «ψυχρή εποχή» στην Αρκτική», δήλωσε στην Washington Post η Ruth Mottram, κλιματολόγος στο Δανέζικο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο θερμός αέρας εισχωρεί στην Αρκτική φέτος. Γενικά, αναμένουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα γεγονότα στο μέλλον».
Παρατήρηση: οι Εικόνες αποτελούν προσομοίωση των θερμοκρασιακών διαφορών από τους «κανονικούς» μέσους όρους
Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης
Πηγές: commondreams.org/news, Washington Post, USA Today