ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διακοπές στις ηλεκτροδοτήσεις σπιτιών που δεν μπορούν να πληρώσουν του λογαριασμούς της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (2/4/18) στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΗ, στην Καλαμάτα (οδός Αρτέμιδος). Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της οποίας μιλώντας προς τα ΜΜΕ, τόνισαν τις υπέρογκες -όπως τις χαρακτήρισαν- αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Επίσης είπαν ότι με την ιδιωτικοποίηση του 50% της ΔΕΗ, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Τονίστηκε δε: «αγώνας λοιπόν, για ενιαία δημόσια ΔΕΗ, αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια όλο το λαό».
Συγκεκριμένα οι δηλώσεις που έγιναν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, έχουν ως εξής:
Βαγγέλης Μάϊνας, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας
«Ήθελα να πω δυο λόγια για το συμβολισμό της εκδήλωσης που κάνουμε σήμερα, στα πλαίσια του καλέσματος της αλληλεγγύης και να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι στο ύψος που έχει φτάσει η κιλοβατώρα σήμερα είναι αδύνατη η χρησιμοποίησή της, με πληρωμή, από ένα μεγάλο μέρος του λαού μας.
Δηλαδή οι αυξήσεις που έχουν έρθει με τις μνημονιακές πολιτικές πάνω στην τιμή της κιλοβατώρας είναι δυσβάστακτες. Ενημερώνω τον καλαματιανό λαό και λέω μόνο μία από τις αυξήσεις ότι από το διαμελισμό της δημόσιας επιχείρησης σε τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις μεταξύ τους, επιβαρύνθηκαν οι λογαριασμοί του καταναλωτικού κοινού με τρεις φορές ΦΠΑ. Δηλαδή δύο φορές ΦΠΑ επιπλέον από ότι είχαμε.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι με τις εγγυημένες τιμές που δώσανε στην τιμή της κιλοβατώρας στους ιδιώτες επενδυτές, ένα μεγάλο μέρος επιβαρύνει το καταναλωτικό κοινό χρεώνοντας (στο συγκεκριμένο σημείο του λογαριασμού που λέει ΥΚΟ) με υψηλά στάνταρ σε ότι έχει να κάνει το πάγιο. Λέμε λοιπόν ότι η επιχείρηση, αλλά και οι φιλόδοξοι ιδιώτες επενδυτές, να αντιληφθούν ότι η κιλοβατώρα και το ρεύμα είναι αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να το προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρεται η ενέργεια για επενδυτική πολιτική και υπερκέρδη. Η ενέργεια πρέπει να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, τον κυβερνητικό τον κυβερνητικό προγραμματισμό προκειμένου το κράτος να μπορεί να σχεδιάσει και να ωφεληθεί από τη φθηνή ενέργεια. Δεν είναι εμπόρευμα από το οποίο πρέπει να προσμένουν κέρδη. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Και ένα τελευταίο: Είχαν συνηθίσει στη ΔΕΗ, με την ευαισθησία της, τις κοινωνικές πολιτικές, να τις φορτώνουν στην πλάτη της. Γιατί κανένα κράτος δεν επιδότησε τη ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική. Έκαναν, λοιπόν τη ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή να αδυνατεί να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα. Τις διακοπές που θα γίνουν στη Μεσσηνία, στα λαϊκά νοικοκυριά, να το ξέρετε ότι οι περισσότερες θα γίνουν από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ούτε την ευαισθησία της ΔΕΗ διαθέτουν, ούτε την υπομονή της ΔΕΗ για να κάνουν διακανονισμούς, δόσεις και άλλες ρυθμίσεις στην εξόφληση των λογαριασμών Αυτό θα το δείτε άμεσα».
Θανάσης Πετράκος, πρώην βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας
«Ενεργειακή φτώχεια έχει απλωθεί πλέον στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που δόθηκαν τα Χριστούγεννα για 37 χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, είναι απόλυτα χαρακτηριστικό. Ενεργειακή φτώχεια δεν υπήρχε όσο το ρεύμα ήταν κοινωνικό αγαθό. Η εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε μετά το 1999 με την περίφημη απελευθέρωση, οδήγησε σε ενεργειακή φτώχεια.
Η ενεργειακή φτώχεια μαζί με τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες έχουν μειώσει τα εισοδήματα του κόσμου, έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση ώστε φτωχοί, άνεργοι, άρρωστοι, να μην έχουν ρεύμα και να ζουν χωρίς ρεύμα το 2018.
Η επιτροπή μας ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε αυτό το ζήτημα και μπορώ να πω ότι είχαμε το πρώτο αποτέλεσμα. Αναγκάστηκε ο δήμος Καλαμάτας. ο οποίος από τις 14 Φεβρουαρίου δεν είχε συγκροτήσει την επιτροπή. να τη συγκροτήσει. Όμως, η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αυτό θέλουμε να καταγγείλουμε διότι μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα έχει διαθέσει η κυβέρνηση για φτωχούς και ανέργους, ώστε να πληρωθεί η προκαταβολή σε όσους έχει κοπεί το ρεύμα.
Η λύση που μπορεί να δοθεί μέχρι την κατάργηση των μνημονίων είναι πολύ απλή. Να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη, ο οποίος προέβλεπε 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δηλαδή 3.600 κιλοβατώρες δωρεάν το χρόνο, σε όλους τους φτωχούς, σε όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα να μην υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, όπως η κυρία πριν η οποία είναι άρρωστη και δεν έχει ρεύμα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές για να επιζήσει Άρα αυτό πρέπει να γίνει σήμερα είναι και αγώνας για να μη διαλυθεί η ΔΕΗ. Γιατί όσο μετατρέπεται το ρεύμα σε εμπόρευμα. Μεθαύριο, με τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες το 50% των καταναλωτών θα υποχρεούται με βάση το τρίτο μνημόνιο να είναι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μετά από 5 μέρες καθυστέρηση πληρωμής του λογαριασμού θα κόβουν το ρεύμα. Αγώνας λοιπόν, για ενιαία δημόσια ΔΕΗ, αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια όλο το λαό».
Μπάμπης Σταθόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τεχνικών της ΔΕΗ
«Θέλω να πω και εγώ δύο πράγματα για την εξαθλίωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, στον όμιλο στον όμιλο της ΔΕΗ με τα κοψίματα. Τα κοψίματα του ηλεκτρικού δεν τα κάνει η ΔΕΗ, τα κάνουν ιδιωτικές εταιρείες που μπήκαν μέσα. Οι ιδιωτικές εταιρίες βάσει του μνημονίου θα πάρουν το 50% των Καταναλωτών, μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η ΔΕΗ και οι 1.000 και 1.500 ευρώ χρέος να είχες δεν σου έκοβε με το ρεύμα. Οι νέες εταιρείες που έχουν μπει μέσα και 300 ευρώ να έχεις χρέος, τη δεύτερη, την Τρίτη, το πολύ την τέταρτη μέρα σου έχουν κόψει το ρεύμα. Εμείς θέλουμε μία ΔΕΗ δημόσια και όχι αυτό το ξεπούλημα που υπάρχει μέχρι τώρα. Ήδη την επόμενη εβδομάδα πουλάνε τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας. Η ΔΕΗ όσο πάει και εξαθλιώνεται. Για αυτό και την χώρισαν σε διάφορα κομμάτια για να μπορέσουν να τα πουλήσουν πιο εύκολα. Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να δείχνει κατανόηση, να μη βάζει στο κάδρο τη ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα. Οι εταιρείες οι καινούργιες κόβουν το ρεύμα».