Έφυγε από τη ζωή, σήμερα (20/3/23) το μεσημέρι, σε ηλικία 58 ετών, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο καθηγητής Αρχαιομετρίας και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος τους τελευταίους 10 μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στο Αιτωλικό. Σπούδασε στο Ε.Μ.Π. στη Σχολή των Χημικών Μηχανικών και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.
Από το 2009 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του Καθηγητή, όπου θητεύει ως Κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019). Διεύθυνε το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας με ερευνητικό αντικείμενο τις χρονολογήσεις με φωταύγεια, τις μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης υαλωδών αντικειμένων, και τη χρήση αναλυτικών και ψηφιακών διατάξεων για τη μελέτη του περιβάλλοντος. Ακόμη διεύθυνε το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό CultTech.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει ή συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονταν η εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην μελέτη, προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.
Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.
Ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε και ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Είχε γράψει τα βιβλία:
- «Χρονολογώντας το Παρελθόν»
- Φωταύγεια Απόλυτες χρονολογήσεις και δοσιμετρία υλικών
- Η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού και το περιβάλλον της (Υδάτινο, γεωμορφολογικό, πολιτισμικό)
Ακόμη είχε συγγράψει (συλλογικό έργο) και επιμεληθεί τα βιβλία:
- Αρχαιο-υλικά – αρχαιολογικές, αρχαιομετρικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις
- Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες
- Αρχαιομετρία – Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, όταν πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Νίκου Ζαχαριά, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια ανακοίνωση:
«Η είδηση της εκδημίας του φίλου καθηγητή, Νίκου Ζαχαριά μας γεμίζει θλίψη. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα, καθώς υπήρξε ένας εξαιρετικός καθηγητής, η δε συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα μείνει ανεξίτηλη. Δραστήριος και λάτρης της ιστορίας, ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε μεταξύ άλλων και ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αιωνία η μνήμη του”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δημάρχου Καλαμάτας».
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ
«Η απώλεια του Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να με ξεναγήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου στην Kαλαμάτα, όπου προσέφερε πολύ σημαντικό έργο.
Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αλέξης Χαρίτσης
Πρόεδρος Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Βουλευτής Μεσσηνίας»