“Έρημη πόλη” έμοιαζε σήμερα Παρασκευή (27/3/2020) η Καλαμάτα, μέσα στο καταμεσήμερο. Τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, με τον περιορισμό της κυκλοφορίας, φαίνεται να αποδίδουν, αλλά και η ευσυνειδησία, με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι Καλαματιανοί.
Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι η έξοδος των συμπολιτών μας από τα σπίτια τους φαίνεται να περιορίζεται στην κάλυψη των απόλυτων αναγκών τους. Μικρές «ουρές», στα υποκαταστήματα τραπεζών, με την τήρηση όμως των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων που ανέμεναν τη σειρά τους, είτε για να μπουν μέσα σε αυτά, είτε για να εξυπηρετηθούν από τα ΑΤΜ.
Και σε κάποια φαρμακεία, στα οποία κατά κανόνα δεν επιτρέπουν στο κοινό την είσοδό τους σε αυτά, είδαμε «ουρές», αλλά και εκεί με τήρηση των αποστάσεων. Η εξυπηρέτηση, γινόταν στην πόρτα του φαρμακείου.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τα καφέ κλειστά, λιγοστοί ήταν εκείνοι διένυαν την πλατεία. Σε μια άκρη της τρεις μεσήλικες (περιστασιακά;) έχουν στήσει κουβεντολόι, δημιουργώντας «ρούγα».
Ένας ηλικιωμένος με τη μάσκα του καθισμένος σε ένα παγκάκι της ανατολικής πλευράς της κεντρικής πλατείας παίρνει μια ανάσα, ενώ κάποιος άλλος, κι αυτός ηλικιωμένος, με δυσκολία, καθώς δεν τον βοηθούν τα πόδια του, περπατάει με δυσκολία στο νότιο τμήμα της. Άλλοι δύο, με μάσκα στο πρόσωπο ο ένας, «κατεβαίνουν» την πλατεία. Ένας νεαρός με σορτσάκι βρίσκει την ευκαιρία να αθληθεί στην άδεια πόλη, κατά μήκος της Βασιλέως Γεωργίου, στο πεζοδρόμιο της οποίας μπήκε από την οδό Αριστομένους.
Στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους, μια νεαρή μητέρα με δύο μικρά παιδιά, το ένα σε καροτσάκι, εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό για να τα βγάλει από το σπίτι να «ξεσκάσουν».
Ελάχιστα τα αυτοκίνητα που περνούσαν την οδό Αριστομένους, ενώ οι υπόλοιποι δρόμοι και τα πεζοδρόμια του κέντρου, με τα καταστήματα κλειστά, σχεδόν «νέκρα».
ΣΤΟ ΚΕΝΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (πρώην ΙΚΑ), στην οδό Πλάτωνος, απαγορεύεται η είσοσος, εκτός και αν πρόκειται περί επείγουσας κατάστασης. Η εξυπηρέτηση όσων βρέθηκαν εκεί γίνεται στην είσοδο του κτιρίου. Μια νοσηλεύτρια με μάσκα στο πρόσωπο και αποστειρωμένη ενδυμασία προσπαθεί να εξυπηρετήσει.
Υπάρχει όμως εξυπηρέτηση του κοινού. Όπως μου ανέφερε γνωστός μου, ο οποίος είχε ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ χθες Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, το πρωί, τον ενημέρωσαν τηλεφωνικά στις 11 το πρωί από το Κ.Υ., ότι ο γιατρός του κ. Μιχ. Τσιλιβαράκης είχε προνοήσει να συνταγογραφήσει τα φάρμακα που έπαιρνε σταθερά και τις συνταγές του 4μηνου να τις ζητήσει στην είσοδο του κτιρίου. Εκτός, όπως τον πληροφόρησαν, και χρειάζεται ιατρική συνδρομή να πάει για εξέταση. Τελικά, η συνταγογράφηση αρκούσε και οι συνταγές τού δόθηκαν στην πόρτα εισόδου του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΩΝ
Στην οδό Μακεδονίας, την οδό με τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο, πολύ μικρή η κίνηση, τόσο μικρή που κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει, έχοντας γνώση του τι γινόταν στην προ κορωνοϊον εποχή. Δυο τρεις ανθρώπους διακρίνουμε στην αρχή του οδού, κινούμενους προς τα καταστήματα διατροφής που βρίσκονται στην περιοχή.
Η Φαρών, και σ’ αυτή λιγοστά αυτοκίνητα να κινούνται και ελάχιστοι άνθρωποι στα πεζοδρόμια.
Η κατάληξη από την εικόνα μου διαμορφώσαμε είναι ότι όποιος κι αν είναι ο λόγος, τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, όσον αφορά στην κυκλοφορία τουλάχιστον τηρούνται. Γι’ αυτό άλλωστε και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Μεσσηνία είναι μόλις τρία, ενώ δεκάδες δείγματα ύποπτων κρουσμάτων έχουν βγει αρνητικά.
Γ. Ξ.