Ερώτηση για την «έντονη στεγαστική κρίση η οποία συνδέεται άμεσα και καθ’ ολοκληρία με την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης», κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας (“Καλαμάτα Μετά”) Κώστα Τσαπόγας.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσαπόγας στην ερώτησή του, «δεν υπήρξε στεγαστική κρίση μετά τους σεισμούς και υπάρχει τώρα» και διατύπωσε την ερώτηση: «Σήμερα που υπάρχει αυτό το οξύ πολεοδομικό και στεγαστικό πρόβλημα, τι κάνει η δημοτική αρχή; Πού βρίσκεται; Τι σχεδιάζει για αυτό το πράγμα; Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε;». Ο ερωτών σύμβουλος υπογράμμισε πως «όποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργεί μια ειδική ομάδα δράσης και το παρακολουθεί κάθε μέρα δίχως να αφήνει ήσυχα τα υπουργεία […] Αυτό το οξύ πρόβλημα. Πολεοδομικό – Στεγαστικό πρέπει να είναι στην ατζέντα σας κάθε μέρα».
Καταλήγοντας ο κ. Τσαπόγας αναφέρει -μεταξύ άλλων-, ότι «το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι να ιδρύσετε ένα γραφείο για το πολεοδομικό μέλλον της πόλης και για το μέγα στεγαστικό πρόβλημα».
Ειδικότερα η ερώτηση του κ. Τσαπόγα είναι η εξής:
«Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας, και βέβαια και στο πανεπιστήμιο Καλαμάτας με 1.200 νέους φοιτητές στην πόλη μας.
Συγχαρητήρια για την επιτυχία τους και καλή σταδιοδρομία να έχουν τους ευχόμαστε όλοι μας.
Αλλά από τα πρώτα τους βήματα θα έρθουν αντιμέτωποι με το οξύ πρόβλημα που υπάρχει και στην πόλη μας στην εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση.
Κύριε δήμαρχε, κύριοι αντιδήμαρχοι,
Είστε μέρος του προβλήματος, το λέω όσο πιο ήπια μπορώ, γιατί έχετε πολλά χρόνια την εξουσία της δημοτικής αρχής και δυστυχώς την πολεοδομική ανασυγκρότηση δεν καταφέρετε να την ολοκληρώσετε. Ασπρόχωμα, Βέργα, Μικρά Μαντινεια. Πόσες φορές έχει αναφερθεί ο κ. Τζαμουράνης για αυτό;
Τα 9.000 πολεοδομικά στρέμματα της πόλης που έγιναν μετά τους σεισμούς, από τα 3.000 που ήταν, παραμένουν ακριβώς τα ίδια μέχρι και σήμερα.
Που σήμερα το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
- Η πόλη δημογραφικά, το αστικό συγκρότημα όχι το κομμάτι του Καλλικράτη και του Καποδίστρια, αλλά το κομμάτι του στενού δήμου Καλαμάτας με τα παλιά του όρια, από 40.000 κατοίκους, έχει πάει σε 60.000.
- Έχουμε έξαρση της βραχυχρόνιας μίσθωσης AIRBNB σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στατιστικών για την AIRBNB τον Ιούλιο συνολικά στον δήμο Καλαμάτας ήταν ενεργές 926 κατοικίες.
- Έχουμε τους φοιτητές που κάθε χρόνο αυξάνονται.
- Και πολύ σημαντικό σύμφωνα με την απογραφή του 2021 στην δημοτική κοινότητα Καλαμάτας είναι 8.797 κενές κατοικίες.
Και για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, υπάρχει έντονη στεγαστική κρίση η οποία συνδέεται άμεσα και καθ’ ολοκληρία με την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης.
Και σκεφτείτε κύριοι συνάδελφοι δεν υπήρξε στεγαστική κρίση μετά τους σεισμούς και υπάρχει τώρα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μετά τους σεισμούς υπήρξε μια εξαιρετική στεγαστική πολιτική που πρωτοστάτησε ο δήμος μας. Με το στεγαστικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης με τη δημιουργία βιοκλιματικών κατοικιών στο Ανατολικό Κέντρο, με το πρόγραμμα εργατικής κατοικίας που ο δήμος υποκίνησε. Ο δήμος βρήκε τα οικόπεδα που αγοράστηκαν στην Αγία Τριάδα. Και βέβαια με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα που είχε μια θαυμαστή ισορροπία με την παρέμβαση όμως του δήμου και του κράτους.
Σήμερα όμως που υπάρχει αυτό το οξύ πολεοδομικό και στεγαστικό πρόβλημα, τι κάνει η δημοτική αρχή; Πού βρίσκεται; Τι σχεδιάζει για αυτό το πράγμα; Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε;
Δεν θέλω να ακούσω δικαιολογίες του τύπου, εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά φταίνε τα υπουργεία. Όποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργεί μια ειδική ομάδα δράσης και το παρακολουθεί κάθε μέρα δίχως να αφήνει ήσυχα τα υπουργεία. Όπως θα έπρεπε να παρακολουθεί κάθε μέρα και τα μείζονα θέματα της πόλης.
Την ατζέντα τη βάζει η δημοτική αρχή και σε όλα αυτά τα κρίσιμα πεδία πρέπει να είναι παρούσα η δημοτική αρχή, και να κινητοποιεί τους πάντες που είναι αρμόδιοι και συναρμόδιοι. Γιατί η αυτοδιοίκηση δεν είναι αρμόδια μόνο για τις τοπικές αρμοδιότητες, είναι αρμόδια για ότι επηρεάζει και από τι επηρεάζεται. Αυτή είναι η πραγματική αυτοδιοίκηση.
Άρα αυτό το οξύ πρόβλημα. Πολεοδομικό – Στεγαστικό πρέπει να είναι στην ατζέντα σας κάθε μέρα.
Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι:
- Να ιδρύσετε ένα γραφείο για το πολεοδομικό μέλλον της πόλης και για το μέγα στεγαστικό πρόβλημα, ξεκινώντας από την πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
- Τι νομοθεσία έχει παραχθεί σε όλα τα επίπεδα;
- Φοιτητική στέγη και τα επιδόματα που παίρνουν φοιτητές για να δούμε τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
- AIRBNB μέχρι τις νέες συνθήκες πολεοδόμησης.
Περιμένω κ. Δήμαρχε την απάντησή σας όχι μόνο εγώ, αλλά και πάρα πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι και δεν μπορούν χρόνια τώρα, αλλά και φοιτητές που θα αναγκαστούν να μην φοιτήσουν λόγω της μη ευρέσεις στέγης η του υπερβολικού ύψους ενοικίασης».