Αν και δεν είναι στην αντίληψη μας οι ακραίες εκφράσεις δεν γίνεται να μην πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: ο νέος νόμος για τη Δημόσια Υγεία που εντελώς πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ένας νόμος του σκότους. Μια αντιμεταρρύθμιση που παραπέμπει σε αντίστοιχο νομοθέτημα του 1993 υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και κατά του Λαού.
Απορίας άξιο είναι το πως θα υλοποιηθεί αυτός ο νόμος.Το σύνολο της αντιπολίτευσης τον απορρίπτει μετά μανίας. Επίσης το ίδιο πράττει το σύνολο σχεδόν του ιατρικού κόσμου: όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και όλες οι δευτεροβάθμιες νοσοκομειακές ενώσεις στάθηκαν απέναντι. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία αυτών των οργάνων είναι φιλικά προσκείμενα στη κυβέρνηση. Το ίδιο και κορυφαίοι γιατροί συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας όπως ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, τη δυνατότητα που τους δίνεται να έχουν ταυτόχρονα ιδιωτικά ιατρεία και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παύει να υπάρχει. Δεν θα υπάρχουν πλέον ασθενείς παρά μόνο πελάτες. Αλλοτριώνει τους γιατρούς, τους ευτελίζει με την αλίευση πελατών και την εργασία τους σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία οι δε φτωχοί ασθενείς που είναι όλο και περισσότεροι θα υποθεραπεύονται ή «θα πεθαίνουν στη ψάθα».
Διαλυτική και πρόχειρη θα είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών, ρουσφετολογική παρέμβαση θα υπάρχει στις προσλήψεις γιατρών του ΕΣΥ οι δε διακομιδές παραδίδονται στους ιδιώτες. Η τραγική εικόνα ολοκληρώνεται με παράκαμψη του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο που δεν το επαναφέρει στα επίπεδα του 2009 αλλά με ταχυδακτυλουργίες του νόμου μοιράζει στους γιατρούς ψίχουλα.
Πολύ δύσκολα ένας νόμος έχει τόσο μικρή αποδοχή από την ίδια την παράταξη μιας κυβέρνησης. Την ευθύνη την έχουν απόλυτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.
“ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”
(Παράταξη του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας)