Το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς, με συνέδριο, σεμινάρια, αλλά και λειτουργία έκθεσης ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort” και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ, στις 6 το απόγευμα, παρέστη και χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο υπουργός στον χαιρετισμό του τόνισε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σημαντικές καθώς φέρνουν σε επαφή τους παραγωγούς με τον επιστημονικό κόσμο. Επίσης, στάθηκε σε δύο προκλήσεις για το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά: Τον νέο ορισμό της ποιότητας των προϊόντων σύμφωνα με τις νέες τάσεις και την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, όπως είπε. Ακόμα, αναφέρθηκε στην δύσκολη χρονιά που πέρασε, η οποία είχε μεν μειωμένη παραγωγή, καθώς ήταν η επόμενη μιας καλής χρονιάς και είχε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, που ευνόησαν όλους τους εντομολογικούς εχθρούς και τους μύκητες. Κάλεσε δε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προστασία των εθνικών μας προϊόντων, αναφερόμενος σε φαινόμενα υπολειμματικότητας που παρατηρήθηκαν, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που υπάρχει να χαθούν αγορές.
Στην κλιματική αλλαγή στάθηκε -μεταξύ άλλων- ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην Ευρώπη θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα 5 χρόνια. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων από Τρίτες χώρες.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Φεστιβάλ. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίου Νίκος Κακκαβάς, ο γεωπόνος – γραμματέας της Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίου Σωτήρης Λαμπρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Δήμητρα Λυμπεροπούλου, o αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος και εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ο Γιώργος Φάββας.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία του υπουργού και τους χαιρετισμούς, ο Αθανάσιος Πετρόπουλος,Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδας, γεωπόνος, ανέπτυξε το θέμα «Η σημασία του πρωτογεννούς τομέα στην Πελοπόννησο».
Ακολούθησε στο βήμα ο γεωπόνος, γραμματέας της Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίου Σωτήρης Λαμπρόπουλος -στη θέση του Διονυσίου Γραμματικού, Προϊστ. Τμήματος αμπέλου, οίνου & αλκοολούχων ποτών- ο οποίος μίλησε για το «Ελαιοκομικό μητρώο – οργανώσεις – μέλλον;»
Τέλος, η Θεανώ Αδαμοπούλου, αρχαιολόγος, εκπαιδευτικός, μουσικός, υποψ. διδάκτωρ τμ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησε με θέμα: «Η ελιά στην τέχνη και στον πολιτισμό» – προβολή video.
Την εναρκτήρια εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κέλλυ Δημητρούλια.
Τόσο ο υπουργός Στ. Αραχωβίτη όσο και το κοινό περιηγήθηκαν στην έκθεση επιχειρήσεων, που προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σχετικά με τον ελαιοκομικό τομέα, και η οποία πραγματοποιείται στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου. Η έκθεση είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό σήμερα Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και αύριο Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και των σεμιναρίων θα συνεχιστεί ως εξής:
Σάββατο 6/4
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΑΚΟΥ & ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ
11:30 Γιάννης Κυριακόπουλος, Δ/ντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, γεωπόνος «Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας: πλαίσιο λειτουργίας, προβλήματα, προτάσεις, βελτιώσεις»
11:50 Αντώνης Παρασκευόπουλος,Δ/ντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, γεωπόνος «Γλοιοσπόριο της ελιάς: νέα ερευνητικά δεδομένα»
12:10 Ηρακλής Μπουμπουράκας,Γεωπόνος PhD Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ ΠΕ Πειραιά, «Xylella fastidiosa: μια καταστροφική απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια προ των πυλών»
12:30 Συζήτηση
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
17:00 Γεώργιος Ζακυνθινός,καθηγητής τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου «Χαρτογράφηση της ποιότητας της Αθηνολιάς στο Ν. Λακωνίας»
17:20 Βασίλειος Στουρνάρας,ερευνητής στο τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, «Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο (έργο ‘SUSTAINOLIVE’)»
17:40 Κώστας Κίττας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Υδατικό αποτύπωμα και ορθολογική άρδευση ελαιοκαλλιέργειας»
18:00 Συζήτηση
Κυριακή 7/4
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:30 Ζώης Σιδηροκαστρίτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, «Το νομικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγροτική οικονομία»
10:50 Ευαγγελία Κελίδου, τεχνολόγος γεωπόνος, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της “Κύκλωπας Α.Ε.”, «Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων – Μία πραγματική εφαρμογή»
11:10 Συζήτηση
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η: Η ΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
12:00 Ζωή Καζαζάκη,Επίτιμη Γεν. Δ/ντρια Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», «Δρόμοι της Ελιάς: πολιτιστικές διαδρομές διαπολιτισμικού διαλόγου & βιώσιμης ανάπτυξης»
12:20 Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Επιστημονική Συνεργάτιδα Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», «Ελιά & εικαστικές γραφές»
12:40 Συζήτηση
ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
13:00 Προκόπης Μαγιάτης,καθηγητής Φαρμακευτικής Παν/μίου Αθηνών, «Νεότερες εξελίξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου- Οι δράσεις του Παγκόσμιου κέντρου ελιάς για την υγεία»
13.30 Συζήτηση
ΕΝΟΤΗΤΑ 5η: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
16:30 Κατερίνα Παπαδούλη, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνογνωσίας στο «Δίκτυο Πράξη», «Ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τομέα της Ελιάς (Ορίζοντας 2020, COSME, Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Ευρωπαϊκά έργα cascade funding π.χ. KET 4 Clean Production)»
16:50 Ηλίας Σπαρτιάνος, Συντονιστής τοπικού προγράμματος CLLD / Leader της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, «Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από τα τοπικά προγράμματα CLLD / Leader»
17:10 Συζήτηση
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Κυριακή 7/4
11:00 – 12:00 «Διεθνή πρότυπα και εξαγωγές/διεθνείς αγορές βιολογικών προϊόντων», εισηγητής: Δημήτρης Φενέκος, γεωπόνος, επιθεωρητής της ΔΗΩ
12:30 – 14:00 «Ευκαιρίες Δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου ελαιοπαραγωγής. Επιχειρηματικές συναντήσεις στο εξωτερικό: Anuga, Free from functional food, Food Technologies Murcia). Προώθηση τεχνολογιών στο εξωτερικό (Enterprise Europe Network)»
Διαδραστική Άσκηση: Πώς προετοιμάζομαι για μία επιτυχημένη επιχειρηματική συνάντηση με εταιρείες του εξωτερικού, εισηγητής: Κατερίνα Παπαδούλη, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνογνωσίας στο «Δίκτυο Πράξη.