Η Άννα Τσάτσου, κόρη του καθηγητή και επανειλημμένα υπουργού Δημήτρη Τσάτσου, εγγονή του καθηγητή και επίσης επανειλημμένα υπουργού, Θεμιστοκλή Τσάτσου, εγγονή του υπουργού των βουνών και στη συνέχεια πρωθυπουργού Ηλία Τσιριμώκου, ανιψιά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστάκη Τσάτσου και σύζυγος του εκλιπόντος καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Παπαδημητρίου, την Παρασκευή (6/11/20), στις 8 το βράδυ, φιλοξενείται στην εκπομπή “Το μαγικό των ανθρώπων (2020-2021)” της ΕΡΤ2.
Η σχετική παρουσίαση της εκπομπής στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2 έχει ως εξής:
«Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου: Οι ρίζες και το χρέος στον εαυτό» (Επεισόδιο 5)
Όταν γεννιόμαστε δεν είμαστε ένας. Είμαστε πολλοί. Κουβαλάμε μέσα μας τις ζωές των γονιών μας. Εκείνες που ζήσανε, εκείνες που λαχτάρησαν να ζήσουν, εκείνες που ποτέ δεν έζησαν, εκείνες που φοβήθηκαν. Στα κύτταρά μας κυκλοφορούν οι ιστορίες που θα μας αφηγηθούν κι εκείνες που θα μας αποσιωπήσουν. Η Άννα Τσάτσου βρέθηκε στην πολιτική πριν καν γεννηθεί. Είναι κόρη του καθηγητή και επανειλημμένα υπουργού Δημήτρη Τσάτσου, εγγονή του καθηγητή και επίσης επανειλημμένα υπουργού, Θεμιστοκλή Τσάτσου, εγγονή του υπουργού των βουνών και στη συνέχεια πρωθυπουργού Ηλία Τσιριμώκου, ανηψιά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστάκη Τσάτσου, σύζυγος του εκλειπόντος καθηγήτη Γιώργου Παπαδημητρίου στενότατου συνεργάτη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Λένε ότι το ατομικό είναι πολιτικό.
Η Άννα Τσάτσου, αντίθετα, από παιδάκι παλεύει να μετουσιώσει το πολιτικό σε προσωπικό. Η δημόσια σφαίρα να αποκτήσει, στα μάτια της, την αλήθεια ενός βλέμματος, τη διαθεσιμότητα μιας αγκαλιάς. Μέσα από τους σημαντικούς άλλους που σημάδεψαν τη ζωή της, μέσα από τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και τις αντιθετικές πολιτικές τους πορείες, πάσχισε να δημιουργήσει ένα δικό της εαυτό. Μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Ένα ιερό χρέος, να γεννάς τον εαυτό σου. Τώρα που οι πρωταγωνιστές έχουν όλοι εκλείψει η Άννα αφήνει μια παρακαταθήκη στο γιο της: ‘’Οι ρίζες είναι τότε μόνον έντιμες όταν υποχωρούν μπροστά στη συνείδηση.’’ Ίσως αυτό να είναι και ένας ορισμός της ελευθερίας.
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.
Ιδέα – επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου.