Χρυσόστομος Vs Βελόπουλος για τις “επιστολές του Χριστού”

0

“Πάνω στην πολιτική αρένα τα πάντα μπορούν να θυσιαστούν και τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, γιατί λοιπόν να εξαιρεθεί και το πρόσωπο του Χριστού;”, είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξή του -με φυσική παρουσία, καθώς και χθες μίλησε τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα- στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ “Σήμερα”, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει ο Κυριάκος Βελόπουλος για τις λεγόμενες “επιστολές του Χριστού, για τις οποίες ο Ποιμενάρχης είπε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν γιατί “ο Χριστός δεν έγραψε ποτέ τίποτα”. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι “δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα θέματα της πίστεως για πολιτικές σκοπιμότητες”.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του κ. Βελόπουλου ο οποίος τον τοποθετεί πολιτικά στη Ν.Δ. με αφορμή κάποιο video υποδοχής του ζεύγους Σαμαρά από μέρους του είπε “και ο κ Βελόπουλος αν ζητούσε να έρθει να με επισκεφτείς στη Μητρόπολη θα το δεχόμουνα”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστομου έχουν ως εξής:

Πάνω στην πολιτική αρένα τα πάντα μπορούν να θυσιαστούν και τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, γιατί λοιπόν να εξαιρεθεί και το πρόσωπο του Χριστού; Το πρόβλημα είναι ότι το πρόσωπο του Χριστού εκμεταλλεύονται αυτοί οι άνθρωποι, τη θρησκευτικότητα και το θρησκευτικό συναίσθημα.

Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει ένα πνευματικό κενό στον άνθρωπο. Αυτό το έχουν διαπιστώσει πολλοί οργανισμοί και παράγοντες και κάποιοι λοιπόν σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό τα πνευματικό κενό προβάλλοντας μεταφυσικά πράγματα, μαγικά πράγματα θρησκόληπτα πράγματα και να επενδύουν πάνω σε αυτό.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτές οι περίφημες επιστολές του Χριστού στις οποίες αναφέρεται ο κύριος Βελόπουλος ο Μητροπολίτης απάντησε ότι “ο Χριστός δεν έγραψε τίποτα. Στην Καινή Διαθήκη υπάρχει μόνο μία μαρτυρία ότι ο Χρήστος γράψε στην άμμο κάτι το οποίο έσβησε. Δεν υπάρχει τίποτα γραπτό που να προέρχεται από το χέρι ή από τα χέρια του Χριστού”. 

Σε παρατήρηση ότι “ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος λέει ότι υπάρχουν αυτές οι επιστολές στη Μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος”, ο Μητροπολίτης απάντησε πως “υπάρχουν σε ένα κώδικα του 14ου αιώνος. Ειναι κείμενα τα οποία τα έχουν γράψει κάποιοι άνθρωποι. Απηχούν μεσαιωνικές αντιλήψεις. Κυκλοφορεί μία τέτοια επιστολή κατά καιρούς και μεταξύ των πιστών. Η Εκκλησία έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές, και αρκετά χρόνια πριν, ότι αυτή η επιστολή είναι ψεύτικη, είναι ψευδεπίγραφη, δεν απηχεί καμία θεολογική πραγματικότητα, δεν απηχεί καμιά αλήθεια. Απλά, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι επενδύουν σε αυτό.

Υπάρχει μία χριστεμπορία που εξυπηρετεί και πολιτικές καταστάσεις και εμπορικές καταστάσεις”.

Ζητώντας ο δημοσιογράφος από τον Μητροπολίτη να σχολιάσει το γεγονός  ότι ο κ. Βελόπουλος ανέβασε κάποιο βίντεο από κάποιες υποδοχές που κάνατε στη Μητρόπολη σας του ζεύγους Σαμαρά και άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας να σας βάλει σε αυτή την πλευρά, ότι δηλαδή λέτε αυτά κατά του ιδίου, επειδή ανήκετε πολιτικά στη συγκεκριμένη παράταξη, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε:

“Και ο κ Βελόπουλος αν ζητούσε να έρθει να με επισκεφτεί στη Μητρόπολη, θα τον δεχόμουνα. Η Εκκλησία δεν βάζει φραγμούς σε κανέναν. η Εκκλησία απορρίπτει αυτούς οι οποίοι διεκδικούν το αλάθητο πάνω σε φόνους, σε αμαρτίες, τον αμαρτωλό τον δέχεται, αλλά δεν ζήτησε ο κ. Βελόπουλος να έρθει να με δει. Σε ερώτηση αν “θα δεχόσασταν να τον δείτε”, ο Μητροπολίτης απάντησε “και βέβαια και θα του έλεγα ότι σφάλλει πάρα πολύ που επενδύει με αυτόν τον τρόπο πάνω στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Σε αυτό στο οποίο πρέπει να είμαστε σοβαροί είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα θέματα της πίστεως για πολιτικές σκοπιμότητες”.

Δείτε το σχετικό video από την σημερινή εκπομπή στο τηλεοπτικό σταθμό

Είχε προηγηθεί χθες 1η Ιουλίου 2019, τηλεφωνική συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για το ίδιο θέμα στην ίδια εκπομπή. Δείτε το video που ακολουθεί

μοιραστειτε το:

Comments are closed.