Χαρίτσης: Αντισυνταγματική η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

0

ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

«Οι θέσεις, όμως, που εξήγγειλε στη συνέντευξη τύπου αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους», απάντησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, από τη Θεσσαλονίκη, για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε την «πνευματική ιδιοκτησία» του κ. Μητσοτάκη επί του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ήταν διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμπνεύστηκε και επέβαλε το συγκεκριμένο φόρο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εξήγγειλε προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις επόμενες μέρες, με πρώτο βήμα την προκήρυξη για την πρόσληψη 118 ατόμων σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, αυτή η εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ «αποκαλύπτει το πραγματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους. Δείχνει την αδιαφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε πεδίο πειραματισμού για τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε:

«Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη:

  1. Ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον τόπο κατοικίας του ίδιου διαφέρουν -εκ των πραγμάτων- σημαντικά από εκείνες λ.χ. των ορεινών ή παραμεθόριων ή γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών της χώρας. Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από το φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών.
  2. Ότι η κανονιστική αρμοδιότητα των Δήμων (όπου βεβαίως προβλέπεται συνταγματικά) δεν ανήκει σε «έναν Δήμαρχο», αλλά στα συλλογικά αιρετά όργανα των Δήμων, δηλαδή στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν είναι πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε την «πνευματική ιδιοκτησία» του κ. Μητσοτάκη επί του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ήταν διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμπνεύστηκε και επέβαλε το συγκεκριμένο φόρο. Οι θέσεις, όμως, που εξήγγειλε στη συνέντευξη τύπου αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους».

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης ανέφερε:

«Ευτυχώς, ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζει ότι, με τον «Κλεισθένη Ι», έχουν ήδη θεσπιστεί νέα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που διαμορφώνουν όρους δικαιοσύνης στη χρηματοδότηση των Δήμων (λαμβάνοντας λ.χ. υπ’ όψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, τις υποδομές, το τοπικό ΑΕΠ, την τοπική ανεργία κ.α.)» επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης και τονίζει πως η πολιτική της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τον κ. Μητσοτάκη, «συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα «1 προς 5″ για τις προσλήψεις στο δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μία συνεργασία με το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες μία νέα προκήρυξη, πρόσληψης 118 ατόμων, επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα λύσει ζητήματα και σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους της χώρας. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων για να καλύψουμε βήμα-βήμα τα πολύ μεγάλα κενά, τα οποία δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Κενά τα οποία δεν επιτρέπουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε πως «οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Στη λογική της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν πολίτες αλλά πελάτες που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.