“Φάρμακο το μεσσηνιακό ελαιόλαδο”

0

Hμερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015», αύριο Παρασκευή (6 Νοεμβρίου 2015), στις 5 το απόγευμα, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα, διοργανώνει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη.

Με στόχο να καταστεί ο Νομός μας πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη παρουσιάζει αποτελέσματα των δράσεών του, καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Τις ουσίες ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, καθώς και τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας που τις περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις, έχει αναδείξει ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδα και σύζυγό του δρα Ελένη Μέλλιου. Ο κ. Μαγιάτης θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας

Η ελαιασίνη που πικρίζει και η ελαιοκανθάλη που «καίει» στο λαιμό ανευρίσκονται και οι δύο σε υψηλές συγκεντρώσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία κορωναίϊκη και σε ακόμη μεγαλύτερες σ’ εκείνο που παράγεται από κορωναίϊκη στη Μεσσηνία. Ο λόγος ή μάλλον η πληθώρα των παραγόντων που επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα δεν έχουν προσδιορισθεί.

Το σίγουρο είναι ότι οι ουσίες αυτές, που ανήκουν στην κατηγορία των πολικών φαινολών, έχουν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Ναι, το ελαιόλαδό μας είναι φάρμακο και αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά. Σχετική κλινική μελέτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, έγινε επί αμερικανικού εδάφους. Κι έδειξε ότι το ελαιόλαδό μας, το ΠΟΠ Καλαμάτα, είναι φάρμακο, με κλινικές αποδείξεις πλέον.

Σημειώνεται πως η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εννέα υγιείς άνδρες, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας στην Καλιφόρνια, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη».

Ένα επίσης θέμα της ημερίδας είναι η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και οι δυνατότητες προώθησής τους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα γνωστοποιήσει τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Γεωργίας του Νομού Μεσσηνίας θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με την επέκταση της ζώνης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα. Η ημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής, αλλά και των αποτελεσμάτων συνεργασίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που πρoκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και να ανταλλαγούν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας εδω.

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, προς τιμήν του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Ως τώρα έχει υποστηρίξει μια σειρά ενεργειών, που περιλαμβάνει από έρευνα για τοπικές ποικιλίες μέχρι εκπαιδευτικά σεμινάρια.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.