Υπογράφηκε η σύμβαση για την αντιδιαβρωτική προστασία στην Αίπεια

0

Την σύμβαση για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας στην Δημοτική Ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, δαπάνης 1.756.151,79 € υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου, με τον εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρείας ΕΤΕΡΚΑ Α.Ε. Μιχάλη Ψυχαράκη.

Το συγκεκριμένο έργο, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του οποίου είναι 18 μήνες, αφορά την προστασία ακτογραμμής περί τα 2 χιλιόμετρα, στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, με έργα εκατέρωθεν του ομώνυμου λιμενίσκου.

Όπως είναι γνωστό, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης πριν από την κατασκευή του λιμενίσκου, το οποίο έγινε εντονότερο μετά την κατασκευή του προσήνεµου µώλου, την δεκαετία του 1950. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του λιμενίσκου το 2002, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Ειδικότερα, στο βόρειο τμήμα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης και ιδιαίτερα στα βόρεια του λιμενίσκου και σε μήκος περίπου 250 μέτρων. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής, προς τα βόρεια, η διάβρωση προχωρά µε πιο αργούς ρυθμούς. Στη νότια περιοχή παρουσιάζεται εντονότερο το φαινόμενο της διάβρωσης πριν την εκβολή του ρέματος Αίπη σε μήκος 300 μέτρων προς τα βόρεια. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής και προς τον λιμενίσκο παρατηρείται μικρή απόθεση ιζήµατος. Η μείωση του εύρους της ακτής θέτει σε κίνδυνο τις παραλιακές ιδιοκτησίες, στις οποίες παρατηρούνται πλημμύρες σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής.

Τα έργα που προβλέπονται είναι:
α) ένας πρόβολος στο βόρειο τµήµα της περιοχής,
β) τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες παράλληλα στην ακτή,
γ) ένας πρόβολος στο νότιο τµήµα της περιοχής, στη ρίζα του υπήνεµου µώλου του λιµενίσκου,
δ) ενίσχυση του υφιστάμενου υφάλου στο νότιο τµήµα και
ε) παράκτια αμυντικά έργα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.