Υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων ο Μητροπολίτης, κατά ο Νίκας

0

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν για την αποκάλυψη ή μη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο φιλόλογος, τ. δήμαρχος Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχης Παν. Νίκας. Ο μεν πρώτος δηλώνει πως «…είναι ξεκάθαρο ότι είμαι υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων και της ανάδειξης τους. Είναι στοιχείο της ιστορίας της πόλης και πρέπει να το σεβαστούμε…». Ο δεύτερος είναι κατηγορηματικά υπέρ της ανάπλασης της πλατείας και δηλώνει: «Τα αρχαία μας εκεί θα “κοιμούνται”. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάζουμε»!

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος όταν του ζητήθηκε η γνώμη για την αποκάλυψη ή μη των αρχαίων που βρίσκονται κάτω από τις πλάκες της πλατείας Υπαπαντής και την προγραμματισμένη ανάπλασή της είπε πως “…είναι ξεκάθαρο ότι είμαι υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων και της ανάδειξης τους. Είναι στοιχείο της ιστορίας της πόλης και πρέπει να το σεβαστούμε…”.

Από την άλλη ο κ. Νίκας, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, επανέλαβε την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τον Μητροπολίτη, λέγοντας (μεταξύ άλλων):
«Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν παντού αρχαία. Τα αρχαία δεν θα τα βγάλει μία γενιά. Τα αρχαία θα τα βγάλουν και οι επόμενες γενιές. […]. Θα ’ρθει λοιπόν ο καιρός και για τα αρχαία της Υπαπαντής.[…] Είναι πολύ εύκολο να πούμε ας μπει τώρα στον προγραμματισμό του Υπουργείου και να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα πάμε κάπου αλλού, τα 1,7 περίπου εκατ. € που θα στοιχίσει η ανάπλαση της πλατείας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει.[…] . Τα αρχαία μας εκεί θα “κοιμούνται”. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάζουμε».

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δήλωσε:

«Από την πρώτη φορά που ήρθα και ετέθη το ζήτημα, είναι ξεκάθαρο ότι είμαι υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων και της ανάδειξης τους. Είναι στοιχείο της ιστορίας της πόλης και πρέπει να το σεβαστούμε. Και είναι στοιχείο της πολιτιστικής συνέχεια της πόλης μας».

ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ: ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΘΑ “ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ”

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, έχει ως εξής:

«Τα αρχεία της Υπαπαντής τα οποία τα λέμε και τα ξαναλέμε σαν τη Ναυαρίνου έχω εκφράσει άποψη ως δήμαρχος, την οποία επαναλαμβάνω: Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν παντού αρχαία. Τα αρχαία δεν θα τα βγάλει μία γενιά. Τα αρχαία θα τα βγάλουν και οι επόμενες γενιές. Τον προγραμματισμό για την ανασκαφή τον κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν την κάνει ούτε ο δήμαρχος ούτε ο περιφερειάρχης. Εμείς βοηθάμε. Θα ’ρθει λοιπόν ο καιρός και για τα αρχαία της Υπαπαντής. Εγώ έχω την ευθύνη, προσυπέγραψα την ανακατασκευή της πλατείας Υπαπαντής και την ένταξή της στο ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από ένα καλό Καλαματιανό και μεγάλο επιστήμονα, τον Γιώργο τον Αλμπάνη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, δηλαδή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ξέρουμε τι αρχαία υπάρχουν και πού υπάρχουν, αλλά το έργο αυτό(σ.σ. ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής) πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί. αλίμονο αν μπει σ’ ένα προγραμματισμό του υπουργείου. κάποτε θα μπει σ’ ένα προγραμματισμό και θα γίνει. Στην επόμενη γενιά στην μεθεπόμενη γενιά θα γίνει… Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρχαία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο να πούμε ας μπει τώρα στον προγραμματισμό του Υπουργείου και να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα πάμε κάπου αλλού, τα 1,7 περίπου εκατ. € που θα στοιχίσει η ανάπλαση της πλατείας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει. Σας παρακαλώ να συνταχθούμε με αυτή τη λογική, στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Τον προγραμματισμό των ανασκαφών τον κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα το κάνει κάποτε και για την πλατεία Υπαπαντής.

Τώρα έχουμε δύο έργα: Το ένα είναι το Χριστιανικό Μουσείο και το άλλο είναι η αναβάθμιση της πλατείας. Τα αρχαία μας εκεί θα “κοιμούνται”. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάζουμε»!

μοιραστειτε το:

Comments are closed.