Τσιόδρας: Όχι στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης

0

«Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης εκτός σπιτιού», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε όμως ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας), δεν συστήνονται για τον γενικό πληθυσμό ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο, ενώ επισήμανε ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

Η ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΜΑΤΑΙΗ

Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, ανέφερε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό» και συμπλήρωσε: «Η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό». Συνεχίζοντας εξήγησε ότι «τα γάντια μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια». Καταλήγοντας επισήμανε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.