Το 1ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου

0

ΣΤΟ «ΈΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018»

Το 1ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου “Beaufort” (Ωραιόκαστρο), στη Στούπα, που δρομολογεί το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τις 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2018, εντάχθηκε και αυτό στο «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018».

Είναι το δεύτερο φεστιβάλ “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, που εντάχθηκε στον συγκεκριμένο θεσμό, ύστερα από το φεστιβάλ “Καζαντζάκης & Ζομπάς στη Στούπα 100+1 χρόνια μετά” που δρομολογεί το σωματείο για τις 21, 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Κάστρο Λεύκτρου, ή κάστρο Γιστέρνας, ή Μπω-φόρ (Γαλλικά: Βeaufort)

Η Στούπα από αέρος και το κάστρο του Λεύκτρου (δεξιά), στο ύψωμα που δείχνει το κόκκινο βέλος

Η Στούπα από αέρος και το κάστρο του Λεύκτρου (δεξιά), στο ύψωμα που δείχνει το κόκκινο βέλος

Το Κάστρο Λεύκτρου, ή κάστρο Γιστέρνας, ή εκ της γαλλικής Κάστρο Μπω ή Μπω-φόρ (Γαλλικά: Βeaufort – = Ωραιόκαστρο), ήταν οχυρωματικό έργο της Φραγκοκρατίας στη (δυτική) Μεσσηνιακή Μάνη, παρά το σημερινό χωριό Στούπα Μεσσηνίας, χτισμένο σε μικρό παραθαλάσσιο λόφο στους νοτιο-δυτικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, που σήμερα σώζονται μόνο ερείπιά του.

Στην αρχαιότητα στον λόφο αυτό είχε χτιστεί η ακρόπολη του αρχαίου Λεύκτρου. Κατά την Φραγκοκρατία πάνω στο αρχαίο τείχος της ακρόπολης χτίστηκε το εν λόγω κάστρο, εξ ου και η ελληνική ονομασία του. Το κάστρο αυτό έκτισε στη δεκαετία του 1250 ο πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος (1245-1278), ηγεμόνας του τότε Πριγκιπάτου της Αχαΐας, κατά προτροπή των Ζυγιωτών του Ταϋγέτου, θεωρώντας το προσωπική του κτήση, όπως και την Καλαμάτα, στα πλαίσια των προσπαθειών του αφενός να προσοικειωθεί, αφετέρου και να ελέγχει τους ατίθασους Μανιάτες που μη έχοντας πόρους ζωής συνήθιζαν να κατατάσσονται στο βυζαντινό στρατό, όπως και οι Τσάκωνες[1]. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο πρίγκιπας για την ανέγερση του Μπω-φόρ, όπως το ονόμασε, είχε καλέσει Ενετό μηχανικό από την Κορώνη.

Παρά ταύτα τούτο αν και φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των Μηλιγγών και των Τσακώνων παρέμεινε υπό την κυριαρχία του για μικρό διάστημα. μετά την ιστορική μάχη της Πελαγονίας όπου συνελήφθη ο Βιλλαρδουΐνος και στη συνέχεια ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη και κατέλυσε την Λατινική Αυτοκρατορία, όπου γρήγορα απελευθερώθηκε και η Λακωνία και το κάστρο Λεύκτρου το 1262 πέρασε στους Μανιάτες, συμμάχους των Βυζαντινών.

Όταν το 1304 οι βυζαντινοί επιτέθηκαν και πολιορκούσαν το Κάστρο Μπω-φόρ στα Λεύκτρα. Τότε ο Ιωάννης Α΄ Βαρώνος, αρχεπίσκοπος Πάτρας, μαζί με τον βαρώνο της Αρκαδιάς Νικόλαο Μαύρο, της Βοστίτσας Ούγου Β΄ και της Χαλανδρίτσας Γεώργιο Γκίζι, συγκέντρωσαν μεγάλο στρατό και επιτέθηκαν στους βυζαντινούς που πολιορκούσαν το κάστρο. Έπειτα από σκληρή μάχη τους ανάγκασαν να λύσουν την πολιορκία. Το κάστρο καταλήφθηκε από το Δεσποτάτο του Μυστρά στα τέλη του 14ου αιώνα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.