Το “φεστιβάλ των Ορέων ανθρώπων” στο Κόκκινο

0

«Αγαπητοί μας φίλοι,
σας καλωσορίζουμε στην Ιδέα μας, σας υποδεχόμαστε στο Κόκκινο του πολιτισμού ως ισότιμα μέλη στη γιορτή των “Ορέων ανθρώπων”, στο δικό μας Φεστιβάλ που εν έτη 2020 γεννιέται για να ζήσει μέσα από τις επόμενες γενιές».

Έτσι ξεκίνησε το Σάββατο 1 η Αυγούστου 2020, στο πλακόστρωτο Κόκκινο* της Μεσσηνίας το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου πολιτιστικού ταξιδιού. Το «φεστιβάλ των Ορέων ανθρώπων» της «Ορεινής Συμμαχίας» άνοιξε τα φτερά του με τα «Τραγούδια μιας ζωής» που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσαν ο Κώστας Βενετσάνος και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Στο πιάνο ο μαέστρος Λευτέρης Σκαλτσουνάκης και στο μπουζούκι ο Τάκης Αντωνιάδης. Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Κοκκίνου τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης ο οποίος την υποστήριξε ηθικά και τεχνικά.

Την έναρξη της εκδήλωσης προλόγισε ο Θανάσης Καλύβας, υπεύθυνος καλλιτεχνικής παραγωγής του φεστιβάλ. Ο κ. Καλύβας αναφέρθηκε συνοπτικά στην εσωτερική ανάγκη που οδήγησε «στην Ιδέα, για μια οργανωμένη πολιτιστική παρέμβαση με αφετηρία το Κόκκινο, μέσα από ένα μεγάλο γεγονός πολιτισμού, που δεν θα είχε προηγούμενο στην περιοχή μας».

Περιγράφοντας τον στόχο του φεστιβάλ, ανέφερε πως, «…μόνο μέσω του πολιτισμού και μέσα από τις δράσεις μας, θα δώσουμε το εισιτήριο της επιστροφής στους νέους μας. Θα ριζώσουμε γερά τα βήματα τους στον τόπο μας και οι δράσεις μας θα γίνουν τα δικά τους βιώματα και το δικό τους χρέος που θα ριζώσει την επόμενη γενιά».

Απευθυνόμενος σε συγχωριανούς και φίλους είπε πως, .όλοι εμείς, που θέλουμε να δώσουμε προοπτική και ζωή στο χωριό μας αλλά και στα γύρω χωριά του Λυκοδήμου, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, δεν διαθέτουμε τα μέσα, ούτε τις υποδομές, διαθέτουμε όμως άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για τον τόπο μας και η αγάπη αυτή μας ενεργοποιεί ούτως ώστε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε το στόχο μας».

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας για την προσφορά τους στον πολιτισμό και τον άνθρωπο από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κοκκίνου Θανάση Μαρκόπουλο και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παύλο Καλύβα στους Σπύρο Μπιμπίλα και Κώστα Βενετσάνο.

Η μουσική παλέτα, τα «τραγούδια μιας ζωής», η «Στέλλα» του Κώστα Βενετσάνου, οι μεγάλοι συνθέτες, οι τραγουδιστές, ποιητές και στιχουργοί που άφησαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, αποτελούν πλέον, τη μουσική υπογραφή, το ύφος και την ποιότητα του πολιτισμού των «Ορέων ανθρώπων».

Η υποκριτική δεινότητα του Σπύρου Μπιμπίλα έδωσε στα τραγούδια που ερμήνευσε μια άλλη διάσταση ενώ η ανεπανάληπτη απόδοση του στην παρλάτα “Το μπαστούνι” σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη και Μουσική Γιώργου Μουζάκη μετέτρεψε τη λιτή μας εξέδρα σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή ίδια μ’ εκείνες που δεκαετίες τώρα υποδέχονται τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη.

Οι τοπικοί φορείς και το «φεστιβάλ των Ορέων ανθρώπων» ευχαριστεί τον Κώστα Βενετσάνο και τον Σπύρο Μπιμπίλα, τον Λευτέρη Σκαλτσουνάκη και τον Τάκη Αντωνιάδη, όλους όσοι παραβρέθηκαν, όσους ήθελαν αλλά δεν τα κατάφεραν, όσους οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, τα μέλη του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου και τους απλούς εθελοντές που εργάστηκαν ανιδιοτελώς για την επιτυχία της πρώτης από μιας σειρά εκδηλώσεων, που επρόκειτο να γίνουν το 2020, αλλά λόγω covid 1 9, δεν έγιναν και μετατίθενται για το 2021

Ιδιαιτέρως όμως ευχαριστεί το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Αθανασόπουλο για την έμπρακτη υποστήριξη του όπως και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης για την άψογη συνεργασία.

Εκ της οργανωτικής επιτροπής
Θανάσης Καλύβας
Υπεύθυνος καλλιτεχνικής παραγωγής & επικοινωνίας

* Το Κόκκινο είναι χωριό που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μεσσήνης. Με βάση το γεωγραφική του θέση είναι χαρακτηρισμένο ως ημιορεινό και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας στην νότια πλευρά του όρους Λυκόδημο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής διώροφα πέτρινα σπίτια του, τα πλακόστρωτα σοκάκια του, το απέραντο δάσος και το υπέροχο μικροκλίμα που σου χαρίζει ευεξία και μοναδική αίσθηση γαλήνης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.