“Το πάθος της Ζαν Ντ’ Αρκ”

0

Την ταινία “Το πάθος της Ζαν Ντ’ Αρκ” (La passion de Jeanne D’Arc) προβάλει -με live μουσική από τους Silent Move- η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας”, την Πέμπτη (28/03/2019), σε σκηνοθεσία Carl Theodor Dreyer. Παίζουν: Maria Falconetti, Eugene Silvain, André Berley.

Η ταινία (Biography, Drama, History), του 1928, διάρκειας 110 λεπτών, θα προβληθεί αμφιθέατρο “Θ. Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με ώρα έναρξης τις 9:30 το βράδυ. Είσοδος: 4 ευρώ και ελευθέρας για νέους κάτω των 18 ετών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Από τα αριστουργήματα του Βωβού Κινηματογράφου, η ταινία ακολουθεί το χρονικό της δίκης της Ιωάννας της Λωραίνης. Βασισμένη στα αυθεντικά ιστορικά πρακτικά της δίκης, θεωρείται ορόσημο στην Ιστορία του σινεμά, τόσο λόγω της άρτιας παραγωγής, των εκπληκτικών σκηνικών και των αυθεντικών κοστουμιών, όσο και για την εξαιρετική αμεσότητα και μαεστρία του Dreyer. Ο εξπρεσιονιστικός φωτισμός και τα πολύ κοντινά πλάνα στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας αποτυπώνουν όλη την αγωνία και την έκσταση του μαρτυρίου της. Εμβληματική η ερμηνεία της Renée Maria Falconetti, η οποία συχνά αναφέρεται ως μία από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών.

Οι Silent Move παρουσίασαν για πρώτη φορά τη δική τους μουσικό-ηχητική εκδοχή στην «Jeanne d’ Arc» του Carl Theodor Dreyer στο φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά» στον κινηματογράφο Τριανόν, το 2012. Η παρουσίαση αυτή ηχογραφήθηκε και αποτέλεσε την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους, με τίτλο “In seven parts” (Triple Bath).  Έκτοτε έχουν παρουσιάσει τις δικές τους εκδοχές σε περισσότερες από δέκα κλασικές κινηματογραφικές ταινίες και έχουν λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ πειραματικής μουσικής.

SILENT MOVE: Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρα, loops και Βασίλης Τζαβάρας – πιάνο, keys, loops.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.