Το Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες πατριώτες

0

Μνημόσυνο για τους πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019, στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων, περιελάμβανε την τέλεση Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, στις 10:30 το πρωί, για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων.

Στη συνέχεια, στο κενοτάφιο (Κοιμητήριο Καλαμάτας) εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στη μαύρη αυτή σελίδα για την Καλαμάτα, το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 1944,σύμφωνα με τις μαρτυρίες, Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες κύκλωσαν το χώρο της παλιάς Αγορά της Καλαμάτας και συνέλαβαν πλήθος κόσμου. Δια της οδού Νέδοντος, τους οδήγησαν κατά μπουλούκια στην κεντρική πλατεία, ενώ καθ’ οδόν έκαναν και άλλες συλλήψεις, οι οποίες συνολικά εκτιμώνται σε 1.800 μαζί με όσους είχαν συλληφθεί ανατολικά της Υπαπαντής, δύο ημέρες νωρίτερα. Στη συνέχεια τους προώθησαν στο Στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Τη νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν 530 πατριώτες. Για να μη γίνει αντιληπτό το τραγικό γεγονός, οι κατακτητές είχαν, κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων, σε λειτουργία τις μηχανές των αυτοκίνητων. Αμέσως μετά, μέσα στη νύχτα, φόρτωσαν τα πτώματα και μέσω των οδών Λακωνικής και Φαρών τα μετέφεραν και τα έθαψαν σε αμμώδη παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα παλιά Σφαγεία της πόλης, στη Δυτική Παραλία.

Όταν την επομένη συγγενείς μετέβησαν στην Πύλη του Στρατοπέδου και ζητούσαν να μάθουν για την τύχη των οικείων τους, οι Γερμανοί τους έλεγαν πως οι συλληφθέντες είχαν σταλεί στη Γερμανία, σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Το τραγικό περιστατικό αποκαλύφθηκε τυχαία στα τέλη Μαΐου του 1945, όταν σκυλιά από τον παρακείμενο οικισμό ξέθαψαν ανθρώπινα μέλη.

Συνεργεία ξέθαψαν και συγκέντρωσαν τα πτώματα των πατριωτών, ενώ στους συγγενείς των θυμάτων απαγορεύθηκε να παραλάβουν τις σορούς που είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, λόγω του αλατιού της θάλασσας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.