Το ΚΑΣ ενέκρινε ανασκαφές στην πλατεία της Υπαπαντής

0

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 στις 2 το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα), η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας «για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας του Ι.Ν. Υπαπαντής στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ’ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020”, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Το συγκεκριμένο ήταν το 3ο από τα 5 θέματα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (με εισηγήτρια την Έλ. Κουντούρη) και από τα 16 συνολικά της Ημερήσιας Διάταξης.

Ειδικότερα, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο Νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας Υπαπαντής, σε έκταση περί τα 160 τ.μ., θέση που δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, όπως έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα κι έχει προσδιοριστεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο θέμα της Καλαμάτας, έγιναν παρεμβάσεις από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον Βασίλη Κοσμόπουλο, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα μπροστά”.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος υποστήριξε το θέμα, τασσόμενος παράλληλα στη δίχως προβλήματα εξέλιξη του έργου που αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Υπαπαντής, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Είναι μία θετική εξέλιξη. Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή, έχοντας σταθερή άποψη για το θέμα, προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να οδηγηθούμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να υπάρξει δηλαδή μία σωστική ανασκαφή στα 160 τ.μ. περίπου στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης. Αντιμετωπίσαμε εξ αρχής το θέμα με ψυχραιμία, αποφύγαμε λαϊκισμούς και άλλους τακτικισμούς, πετυχαίνοντας τελικώς μία καλή εξέλιξη. Δηλαδή και το έργο να προχωρήσει κανονικά και να διενεργηθεί σωστική ανασκαφή στο εν λόγω προκαθορισμένο σημείο. Παρακολουθούμε το θέμα στενά, επεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να εκκινήσει το έργο που θα αλλάξει ριζικά την ευρύτερη περιοχή. Στόχος να αναβαθμιστεί ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη, η πλατεία Υπαπαντής και φυσικά να είμαστε τυχεροί ώστε να αναδειχθούν τα όποια αρχαία κατάλοιπα υπάρχουν εκεί».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.