Το βραβείο δοκιμίου και οι υποτροφίες στη μνήμη Π. Φωτέα

0

Το Βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού, καθώς και οι υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές” (τις οποίες είχε θεσπίσει ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος), στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, θα επιδοθούν σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (Αριστομένους 28).

Το βραβείο έτους 2018 για δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού, θα απονεμηθεί στην Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννα Τσιβάκου για το βιβλίο «Ατομικισμός και φιλία- Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων».

Το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στους νέους, μορφωμένους Έλληνες, ως φορείς μιας πιο ώριμης (εν σχέσει με αυτήν των γονέων τους) ατομικότητας, που ήδη ξεπροβάλλει μέσα από τα χαλάσματα τις κρίσης, αλλά και από τις ριζικές πολιτισμικές μεταβολές που φέρει μαζί του ο 21ος αιώνας.

Η αναζήτηση εκ μέρους των νέων μιας αυτοπραγμάτωσης και ελευθερίας συμβατών με τα ιδεώδη της φιλελεύθερης δημοκρατίας, παρότι φθάνει αργοπορημένη στην ελληνική κοινωνία, μοιάζει ανερμάτιστη και ανεδαφική, καθώς ωθεί τους νέους ν’ αποζητούν υπέρτατες ατομικιστικές αξίες, χωρίς εμβάθυνση στα ερωτήματα «ποιος είμαι» και «από πού προέρχομαι». Εξ αιτίας αυτού, η εκ μέρους τους ένθερμη υποστήριξη της προσωπικής αυτογνωσίας (όπως προκύπτει από τα εμπειρικά δεδομένα) προσκόπτει, πέραν των θεσμικών εμποδίων, και στην εκ μέρους τους μη ηθική προσέγγιση του προσώπου του άλλου. Επίσης, τρωτή φαίνεται και η αντίληψή τους για τη φιλία, η οποία καίτοι προβάλλεται ως σχέση ουσιαστική για τη ζωή τους, εν τούτοις η συναισθηματική της διάσταση μαρτυρεί την αναγωγή της σε πεδίο ναρκισσιστικής επιβεβαίωσης του εγώ.

Τις ανεπάρκειες μιας τέτοιας αυτοπραγμάτωσης και φιλίας επιχειρεί το βραβευθέν βιβλίο να υποδείξει, ρίχνοντας λίγο φως στον πλούτο των εννοιών και των κοινωνικών καταστάσεων που μέχρι στιγμής τις έχουν δημιουργήσει.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΒΑΚΟΥ

Η Ιωάννα Τσιβάκου ανήκει στη φοιτητική γενιά της δεκαετίας του 1960, όταν τη νεολαία ενέπνεε το άρθρο 114 του Συντάγματος περί ελευθερίας και δημοκρατίας. Εντρύφησε στις κοινωνιολογικές θεωρίες των τυπικών οργανώσεων και των θεσμών, αναλαμβάνοντας για σειρά ετών τη διδασκαλία σχετικών αντικειμένων, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», «Νεφέλη» και «Ι. Σιδέρης».

ΟΙ ΟΚΤΩ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ

Οι υπότροφοι αριστούχοι φοιτητές για το έτος 2017-2018, με χρηματοδότηση των υποτροφιών του “Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, είναι οι εξής:

Έτος Εισαγωγής 2017

Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη

Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου

Έτος Εισαγωγής 2016

Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη

Έτος Εισαγωγής 2015

Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου

Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία

Έτος Εισαγωγής 2014

Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου

Έτος Εισαγωγής 2013

Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου

Γκόγκα Θεοδώρα – Νικολέτα του Παναγιώτη.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.