“Τι θα γίνει με τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος;”

0
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

“Σε ποιες ενέργειες πρόκειται άμεσα να προβεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να ελαχιστοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και να συντονίσει τις επιμέρους ενέργειες ώστε το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί” το Φιλιατρινό Φράγμα, ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές το Φιλιατρινό Φράγμα “αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αφού, με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα αρδεύει συνολικά 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων” και πως “συμπληρώνει φέτος μια διαδρομή 14 χρόνων, από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη”.

Στην ίδια ερώτηση σημειώνεται ότι το φράγμα “δημοπρατήθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν σε αυτό τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης του φράγματος. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, αλλά δεν μπορούσε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκε, αφού δεν είχαν προβλεφθεί (!) τα απαραίτητα δίκτυα διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε δηλαδή ένα έργο «κέλυφος» χωρίς την απαραίτητη υποδομή για να λειτουργήσει. Προς αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος και την κάλυψη αυτής της ανάγκης εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων και με βάση την μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε το έργο”.

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναφέρουν ότι “τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ, ώστε να στηριχθούν οι υποδομές με εγγειοβελτιωτικά έργα” και προσθέτουν: “Έκτοτε, παρότι έχουν παρέλθει πλέον των δέκα μηνών από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία της δημοπράτησης δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία ολοκλήρωσης του”.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης και Στ. Αραχωβίτης, “παράλληλα αναπάντητη παρέμεινε η ερώτηση μου στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος», που κατετέθη με αρ. πρωτ. 3271/13-1- 2020 προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αν και αυτό το έργο εντάσσεται στην διακοπή όλων των μεγάλων έργων που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε.Ο. Πάτρας – Πύργου, Μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΟΑ Κρήτης κλπ), ώστε να «ξαναβαπτισθούν» ως έργα της σημερινής κυβέρνησης».

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι “επειδή η έλλειψη δικτύων καθιστά επί της ουσίας ανενεργό το Φιλιατρινό φράγμα, η ολοκλήρωση του οποίου θα ανακουφίσει τους αγρότες, με την άρδευση αγροτεμαχίων 34.000 στρεμμάτων ” και καθότι “πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020, ήτοι το 2023”, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται άμεσα να προβεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να ελαχιστοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και να συντονίσει τις επιμέρους ενέργειες ώστε το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί.
  2. Πότε σκοπεύει να προβεί στην σύνταξη μνημονίου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρχαιολογική εποπτεία των εκσκαφών και την συντέλεση απαλλοτριώσεων, για τα οικόπεδα των αντλιοστασίων.
  • Δείτε εδώ την ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
μοιραστειτε το:

Comments are closed.