Τιμητικές πλάκες σε Πύλο και Μεθώνη

0

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ NINO BIXIO ΚΑΙ SEBASTIANO VENIERO-JASON

Τα αποκαλυπτήρια των τιμητικών πλακών εις μνήμην όσων έχασαν τη ζωή τους στα ναυάγια -μετά από πυρπόληση- των πλοίων Nino Bixio ανοιχτά της Πύλου και Sebastiano Veniero-Jason ανοιχτά της Μεθώνης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή (6/5/18), παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Ελένης Αλειφέρη και του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, στην Πύλο και τη Μεθώνη.

Στην Πύλο, στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Νέστορος, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέησης υπέρ των Πεσόντων στα Ναυάγια.

timitikes plakes navagia 3

Στις 11 το πρωί έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας για τους νεκρούς του Nino Bixio, από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτριο Καφαντάρη. Ακολούθησαν:

  • κατάθεση Στεφάνων,
  • απαγγελία ποιήματος αφιερωμένου στους πεσόντες, από την κ. Στιούαρντ, εγγονή Αυστραλιανής Νοσοκόμας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των Πεσόντων.
  • Ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων.
  • Πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Τζιμ Κλέιβεν, εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής μνημείων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Πύλο και τη Μεθώνη και την κ. Ηλιάνα Κονδυλοπούλου, Ειδική Συνεργάτη του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος.

Η τελετή συνεχίστηκε στη Μεθώνη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γρηγορίου Επισκόπου, μπροστά από το μνημείο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στα Ναυάγια.

Στις 12.30 μετά το μεσημέρι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας για τους νεκρούς του Sebastiano Veniero-Jason, από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτριο Καφαντάρη. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιήματος αφιερωμένου στους πεσόντες, από εκπρόσωπο του Ελληνικού Συλλόγου Βετεράνων στη Μ. Βρετανία, τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των Πεσόντων, ανάκρουση του Εθνικών Ύμνων, εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Τζιμ Κλέιβεν, εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής μνημείων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Πύλο και τη Μεθώνη.

Στη 1 μετά το μεσημέρι έγινε προβολή βίντεο στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης.

timitikes plakes navagia 2

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ

Στις 17 Αυγούστου του ’42 το πλοίο Nino Bixio, μετέφερε 2.000 Συμμάχους αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη με προορισμό ένα στρατόπεδο στην Ιταλία, όταν, 12 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, πυρπολήθηκε από ένα συμμαχικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο άνω των 300 στρατιωτών. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του ’41, το Sebastiano Veniero-Jason είχε πυρποληθεί ανοιχτά της Μεθώνης, αφαιρώντας τη ζωή σε περισσότερους από 500 στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, οι οποίοι έφταναν τους 1.600, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, τοποθέτησαν σε προσωρινούς τάφους όσα σώματα ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Μεθώνης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.