Τα οφέλη για την Πελοπόννησο από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

0
ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

«Άμεσο όφελος της πολιτικής μας είναι θωράκιση της αυτοδυναμίας, της αναπτυξιακής πορείας και της γεωπολιτικής θέσης της Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σήμερα (27/6/19), στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Εδραιώσαμε το ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, δεδομένου ότι κατά 95% το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου (το υπόλοιπο 5% ανήκει στα Κύθηρα και την Περιφέρεια Αττικής) και αυτό το κορυφαίο γεγονός το πετύχαμε με τη γνώση μας και την επιμονή μας να διεκδικούμε συνεχώς το συμφέρον των πολιτών της Πελοποννήσου» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «με την προσπάθειά μου και των συνεργατών μου εξασφαλίσαμε, τόσο από το οικόπεδο αυτό, όσο και από το οικόπεδο του Κυπαρισσιακού κόλπου, άμεσα ανταποδοτικά οφέλη 5% επί των εσόδων και 20% σε έργα περιβαλλοντικής εξισορρόπησης».

Ο Πέτρος Τατούλης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Συνεχίζοντας ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στον κ. Νίκα είπε: «Ας απαντήσει λοιπόν ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη στα τόσα ψέματα που προεκλογικά στηρίχθηκε, δυσφημώντας την προσπάθειά μας με τα “παραμύθια Τατούλη για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια”, όπως έλεγε, αποδομώντας παράλληλα την εξαιρετική εξέλιξη για τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας. Ασφαλώς ο άκρατος λαϊκισμός και τα μεγάλα ψέματά του θα στιγματίζουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως αυτόν που τον επέλεξε.  Η επιτυχία μας από την άλλη πλευρά αποτελεί τη μεγάλη μας κληρονομιά στους Πελοποννήσιους πολίτες, οι οποίοι θα καρπωθούν το τεράστιο οικονομικό όφελος, που θα προκύψει σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του νόμου. Εμείς θα παραμείνουμε παρόντες για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που πετύχαμε». 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ

  Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη (βασικό υπεύθυνο για την αδόκιμη ονομασία του οικοπέδου δυτικά της Κρήτης, παρόλο που ανήκει κατά 95% στην Πελοπόννησο), καθώς επίσης και τον τέως Υπουργό Περιβάλλοντος και συμπατριώτη Πελοποννήσιο κ. Γιάννη Μανιάτη.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Μέσα στο κόκκινο πλαίσιο που δείχνει το βέλος, το οικόπεδο στο οποίο έχει δικαιώματα η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» που υπεγράφησαν σήμερα, αφορούν περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ .χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν σήμερα τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.