Τα αγγελτήρια θανάτου και τα πρόστιμα

0

Είναι γνωστό ότι τα αγγελτήρια θανάτου, αποτελούν είδηση και κοινωνική υποχρέωση, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες που ζούμε. Ασφαλώς, σ’ ένα χωριό, με το πένθιμο κτύπημα της καμπάνας και από στόμα σε στόμα μαθαίνει κάποιος τη θλιβερή είδηση γρήγορα.

Σε μεγαλύτερες περιοχές όμως, όπως αυτή της Καλαμάτας, οι τρόποι για άγγελμα θανάτου, είναι είτε οι εφημερίδες, είτε η επικόλληση των αγγελτηρίων σε δημόσια σημεία, (στις περιοχές κατοικίας και εργασίας του εκλιπόντος).

Προφανώς η τοποθέτηση τέτοιων αγγελτηρίων σε διάφορους χώρους δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και αντιαισθητική. Βλέπουμε για παράδειγμα σε κολώνα της ΔΕΗ, δίπλα από μια αφίσα κάποιου φοιτητικού πάρτι, ή πάνω σε αυτή, το αγγελτήριο θανάτου, ή μνημοσύνου κάποιου συμπολίτη μας, ή συμπολίτισσάς μας.

Διαβάζουμε λοιπόν σε ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας για επιβολή προστίμων σε γραφείο Τελετών για τα αγγελτήρια:

«Παρά την έγγραφη προειδοποίηση του Δήμου Καλαμάτας προς τα γραφεία τελετών να μην τοποθετούν αγγελτήρια κηδειών ή μνημοσύνων σε κτήρια, κολώνες κ.λπ., συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται. Σήμερα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, υπήρξε το πρώτο πρόστιμο σε γραφείο τελετών, για την επικόλληση αγγελτηρίου κηδείας σε τοιχίο κτηρίου χαρακτηρισμένου ως παραδοσιακού.

Οι χώροι τοποθέτησης των αγγελτηρίων δεν μπορεί παρά να είναι οι πίνακες ανακοινώσεων των Ιερών Ναών, σε συνδυασμό με τη δημοσίευσή τους στις ειδικές στήλες των εφημερίδων».

Προφανώς και δεν είναι το κατάλληλο σημείο ο τοίχος ενός διατηρητέου για επικόλληση αγγελτηρίων θανάτου ή μνημοσύνου. Μήπως όμως στο συγκεκριμένο τοίχο (πιθανόν) εγκαταλελειμμένου διατηρητέου, υπάρχουν δεκάδες άλλες αφίσες, οπότε οι ευθύνες του Δήμου που δεν τον διατηρεί καθαρό είναι μεγάλες;

Υπάρχει πρόβλεψη από το Δήμο να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία, ή σε διάφορες περιοχές συνοικιακά, πινακίδες για να μπει μια κάποια τάξη σε αυτά τα αγγελτήρια, καθώς αναμφισβήτητα είναι χρήσιμα; Αν όχι, προς τι τα πρόστιμα;

Πού δηλαδή πρέπει να επικολλούνται, σύμφωνα με το Δήμο, στους Ιερούς Ναούς; Αν γίνει έτσι, αρκετοί είναι εκείνοι που θα πάνε άκλαυτοι.

Ας φροντίσει λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας, πριν την επιβολή προστίμων, να τοποθετήσει, όπως έχουν κάνει κι άλλοι δήμοι (για παράδειγμα στην Κομητηνή, όπως διαπιστώνετε και από τη φωτογραφία) πινακίδες, προκειμένου να μπει μια τάξη στα κηδειόχαρτα, τα οποία είναι χρήσιμα στην πληροφόρηση σημαντικού γεγονότος για κάποιους κατά περίπτωση.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.