Σ.Κ. Καλαμάτας: Να αναδειχθούν οι αρχαιότητες των Φαρών

0

Υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων των Φαρών που βρίσκονται κάτω από την πλακόστρωση της πλατεία Υπαπαντής τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά του κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας.

Ειδικότερα το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εδώ και πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του ’60) έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινά τουλάχιστον από την πλατεία της Υπαπαντής μέχρι την πλατεία της Φραγκόλιμνας. Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι πρόκειται για ευρήματα τουλάχιστον του 4ου π.Χ. αιώνα που επιβεβαιώνουν κατά πάσα πιθανότητα την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης στην περιοχή νοτίως του κάστρου της Καλαμάτας, με την ονομασία Φαραί.

Εξήντα χρόνια από τότε, καμία σχεδόν πρωτοβουλία δεν ελήφθη για την ανάδειξη αυτών των τόσο σημαντικών ευρημάτων, που θάβονταν άρον-άρον κάθε φορά που οι δημοτικές αρχές επιχειρούσαν μια υποτυπώδη ανάπλαση του χώρου.

Εμείς, ως Κοινότητα Καλαμάτας, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση τη συστράτευσή μας με όσους αγωνίζονται για να έρθει επιτέλους στο φως το απώτερο παρελθόν του τόπου μας.

Μια τέτοια ενέργεια, θα έχει πολλαπλές (θετικές) συνέπειες τόσο για την ευρύτερη περιοχή της παλιάς πόλης, όσο και για ολόκληρη την Καλαμάτα.

Από μια τέτοια προσπάθεια, δεν πρόκειται να βγει κανείς ζημιωμένος. Για τον λόγο αυτό καλούμε τον κ. Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το όλο ζήτημα, ένα τόσο εμβληματικό έργο για την πόλη, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου .

Ομοίως η Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης μας οφείλει να αφουγκραστεί τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και να διεκδικήσει περισσότερες χρηματοδοτήσεις για την έναρξη και ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Ταυτόχρονα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών που έχει την έδρα μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα από την πλατεία Υπαπαντής μπορεί και πρέπει να προσφέρει με τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του στην αειφόρο διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Προ πάντων όμως, τον λόγο έχουν και οι πολίτες της Καλαμάτας, περίοικοι και μη, οι οποίοι έχουν με τη σειρά τους την υποχρέωση να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε αυτή η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, να μην αποτελέσει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την Καλαμάτα».

Για το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας
Παναγιώτης Ι. Λύρας
Πρόεδρος
»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.