Στα “Σχολικά Γεύματα” 2.150 μαθητές 16 σχολείων της Καλαμάτας

0
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΙΚΑ

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία» εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του- «ο Περιφερειάρχης Πελοπποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις που καταθέσαμε με την κατεπείγουσα ερώτησή μας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε από την ασυνεννοησία Υπουργείου Παιδείας και της Α΄βαθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με συνέπεια να αποκλειστούν από τη σίτιση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» 2.150 μαθητές-τριες δεκαέξι σχολείων της Καλαμάτας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο κ. Περιφερειάρχης απαντώντας (στη χθεσινή συνεδρίαση του Πε.Συ. Πέμπτη 21/11/2019) στην κατεπείγουσα ερώτησή μας δεσμεύτηκε ότι:

  1. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας και θα της ζητήσει να χρηματοδοτήσει συμπληρωματικά το Υπουργείο ώστε να μην στερούνται φαγητό τα 2.150 παιδιά,
  2. Αν η Υπουργός αρνηθεί να ικανοποιήσει αυτό το δίκαιο αίτημα ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας θα διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια ώστε να καλυφθεί η σίτιση των 2.150 παιδιών που μέχρι σήμερα την στερούνται».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην ερώτηση για την «ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” για το  έτος 2019-2020», αναφέρονταν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη είναι γνωστό ότι:

Από το 2016 και μετά υλοποιείται το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Στα πλαίσια του προγράμματος διανέμεται μεσημεριανό σε όλους τους μαθητές των σχολείων που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καταθέτουν αίτηση και οι μαθητές που το επιθυμούν, είτε συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα είτε όχι, αφού συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση οι γονείς τους, λαμβάνουν για τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας, μεσημεριανό γεύμα. Στόχος ήταν να επεκταθεί το πρόγραμμα σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες διευκολύνοντας τους γονείς και επιδιώκοντας να αναπτυχθεί στα σχολεία μια κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Η Μεσσηνία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και 16 σχολεία (2150 μερίδες φαγητού) συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Μετά την φετινή προκήρυξη του προγράμματος και έπειτα από λάθος συνεννόηση της Α΄ βαθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας με το αρμόδιο Υπουργείο, τα σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια σιτίζονταν μένουν εκτός προγράμματος. Συγκεκριμένα ενώ ζητήθηκε να αποσταλούν στο Υπουργείο τα σχολεία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, η  Α΄βαθμια θεωρώντας ότι πρόκειται για επέκταση όπως αναφερόταν στις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου απέστειλε κατάλογο μόνο με τα επιπλέον σχολεία που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όχι εκείνα που συμμετείχαν τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα στο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε με τα σχολεία που θα συμμετέχουν στην σχολική σίτιση τα έτη 2019-2020 δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα σχολεία που σιτίζονταν τις προηγούμενες χρονιές.

Με δεδομένη δυστυχώς αυτή την κατάσταση για την οποία δεν έχουν τη παραμικρή ευθύνη οι οικογένειες των παιδιών των συγκεκριμένων 16 σχολείων σας ρωτούμε  κ. Περιφερειάρχη:

  1. Συμφωνείτε με την πρόταση μας, να χρηματοδοτήσει συμπληρωματικά η Περιφέρεια για την φετεινή σχολική χρονιά 2019-2020 το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» στη  Μεσσηνία ώστε να μην στερηθούν τα παιδιά των 16 σχολείων τις (2150 μερίδες φαγητού) που συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές;
  2. Θα προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε: Ή να καλύψει έστω εκ των υστέρων  το συγκεκριμένο ποσό των χρημάτων που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ή το καλλίτερο βέβαια να εντάξει τώρα και τα 16 σχολεία που αποκλείστηκαν λόγω της ασυνεννοησίας Υπουργείου και Α΄βάθμιας αλλά και της σχετικά ασαφούς διατύπωσης της εγκυκλίου του;

Οι ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πετράκος Θανάσης
Δρούγκας Δημοσθένης

μοιραστειτε το:

Comments are closed.