Συνεχίζεται η κόντρα Περιφερειάρχη και Προέδρου της ΠΕΔ

0

Σε συνέχεια της ανοιχτής -προσωπικής πλέον- σκληρής κόντρας που εξελίσσεται μεταξύ του Περιφερειάρχη και Προέδρου της “Πελοπόννησος Α.Ε.” Παν. Νίκα και του δημάρχου Άργους – Μυκηνών και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, Δημήτρη Καμπόσου, χωρίς να τηρούνται τα προσχήματα, κατά τη σημερινή (221/1/21) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής εταιρείας, ζητήθηκε η αλλαγή του Προέδρου της.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση, εκφράσθηκε εκ μέρους του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ. Καμπόσου ζήτημα αλλαγής του προέδρου. Η απάντηση επ’ αυτού ήταν ότι κατ’ αρχήν δεν υπάρχει αντίρρηση για την συζήτησή του, εφ’ όσον προηγηθεί το σχετικό επίσημο αίτημα προκειμένου να εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Να σημειωθεί ότι εταίροι στην “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.” είναι κατά 50% η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΠΕΔ Πελοποννήσου. Παρ’ όλα αυτά η ΠΕΔ αποδέχτηκε στο 11μελές συμβούλιο της εταιρείας, η Περιφέρεια να κατέχει μία έδρα παραπάνω και από το 2011, συνεχώς, τη θέση του προέδρου της “Πελοπόννησος” κατέχει ο Περιφερειάρχης (ο προηγούμενος και ο νυν).

Η ρήξη ξεκίνησε όταν μετά τον διαχειριστικό έλεγχο βεβαιώθηκε έλλειμμα 1,3 εκ. € και ο κ. Νίκας, ως πρόεδρος της αναπτυξιακής, με επιστολή του προς της ΠΕΔ πρότεινε (13/11/20) δύο λύσεις:

  • Την αναστολή λειτουργίας, την εκκαθάριση εν λειτουργία της “Πελοπόννησος” ΑΕ με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την Περιφέρεια, αφού ήδη η εταιρεία υλοποιεί προγραμματικές εκατομμυρίων ευρώ (μελέτες, κουνούπια, τουριστική προβολή, κλπ)
  • Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή της σε αυτό κατά 50%.

Μετά την άρνηση της ΠΕΔ να αποδεχθεί τις προτεινόμενες λύσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε (11/12/20) ότι -με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα- διεκδικεί την επιστροφή ποσού συνολικού ύψους 1.308.840,19 € από την “Πελοπόννησος” Α.Ε. Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με τη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη, η Περιφέρεια ζητεί την «επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσὠν από πλεονασματικές προγραµµατικές συμβάσεις που υλοποιήθηκαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον φορέα υλοποίησης µε την επωνυμία Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ “Πελοπόννησος” Α.Ε.».

Σε όλα αυτά αντέδρασε η ΠΕΔ με εκφραστή τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημ. Καμπόσο, ο οποίος σε συνέντευξή του στα μέσα Ιανουαρίου, είχε πει ότι ενώ το 98 των θεμάτων που εγκρίνονταν στην Πελοπόννησος Α.Ε. αφορούσαν την Περιφέρεια, και το διαχειριστικό και όχι το ταμειακό έλλειμμα και αυτό αφορούσε την περιφέρεια. Ως εκ τούτου -είπε ο κ. Καμπόσος- δεν είχε καμία σχέση η ΠΕΔ με το έλλειμμα λέγοντας χαρακτηριστικά «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», δηλαδή η Περιφέρεια.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο κ. Νίκας έθεσε σε απραξία την “Πελοπόννησο Α.Ε.” και μετέφερε το έργο της στην “Αναπτυξιακή Μεσσηνίας-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ”, αφού πρώτα μετασχηματίστηκε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4674/2020.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.