Συνάντηση στο υπουργείο για τα αρχαία ευρήματα

0

Συνάντηση με τους αρχαιολόγους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker, οι οποίοι έφεραν στο φως τα σπουδαία ευρήματα σε αρχαίο τάφο, στον Άνω Εγκλιανό (στην περιοχή της Χώρας) ,στο Δήμο Πύλου Νέστορος, είχε χθες Τετάρτη (4.11.2015) ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ. Παρούσες ήταν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η Έφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση.

Ο υπουργός συγχαίροντας τους δύο αρχαιολόγους για τα ευρήματά τους, λέγοντας ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια”.

Ειδικότερα, ο Αρ. Μπαλτάς είπε τα εξής: “Η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις.

Εν προκειμένω, εδώ έχουμε δύο αρχαιολόγους, τον κ. Jack L. Davis και την κ. Sharon R. Stocker, οι οποίοι υπηρετούν την επιστήμη τους με απολύτως υποδειγματικό τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ο ρόλος ο δικός μου, ως Υπουργός Πολιτισμού, είναι να προβάλλω το έργο τους, χωρίς πολιτική ή άλλου είδους εκμετάλλευση, χωρίς να παριστάνω τον γνώστη ή τον αρχαιολόγο που δεν είμαι. Η δουλειά μου είναι απλώς να το γνωστοποιώ, με τρόπο παιδαγωγικό, στον ελληνικό λαό. Και όταν επισκεφθώ τον χώρο εργασίας τους στην Πύλο, αυτό θα γίνει ανεπίσημα, ως πολίτης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια”.

Ο αρχαιολόγος Jack L. Davis μιλώντας για τον τάφο, είπε ότι αφρά άνδρα πολεμιστή, μεταξύ 30 με 35 ετών, χωρίς περισσότερες πληροφορίες, ενώ για τα αίτια θανάτου του, είπε πως χρειάζεται να μελετηθεί πρώτα το σκελετικό υλικό.

Ο κ. Davis εκτίμησε πάντως πως «πρέπει να ήταν πολεμιστής, μπορεί να ήταν ιερέας. Στην αρχαιότητα, ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να γίνει πολεμιστής, να είναι βασιλέας ή ιερέας, εξαρτάται από την εποχή και από τον ρόλο που είχε, μήνα με μήνα. Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα μοναδικό ρόλο στον άνδρα του τάφου».

Από τους αρχαιολόγους σημειώθηκε ακόμη ότι «Γίνεται σύγκριση με παλαιότερα ευρήματα που θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση αποριών του παρελθόντος. Είναι ένας πολύ πλούσιος αδιατάρακτος τάφος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει ανακομιδή κι αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ερευνηθούν τα ευρήματα επί τόπου».

Τα ταφικά ευρήματα πρόκειται να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού πρώτα αναβαθμιστεί κτιριολογικά, οι δε σχετικές μελέτες, όπως ανέφερε η Έφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο ανέφερε πως θα παραδοθεί και το νέο σύγχρονο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό και το οποίο αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.