Συνάντηση Ν. Παππά με τους δημάρχους

0

Συνάντηση εργασίας με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, και τους δημάρχους των Δήμων της Μεσσηνίας είχε στο διοικητήριο Καλαμάτας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς χθες Τετάρτη (15.2.2017), το μεσημέρι..

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στον Υπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, με ιδιαίτερη αναφορά σε χρονίζοντα θέματα, τα οποία οξύνθηκαν κατά τα έτη 2010 – 2015.

Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε στους δημάρχους, ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμες οι μελέτες για το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροπλάνων, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ακόμα ο υπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών και όπως τόνισε η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό την γεωργία, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες στους αγρότες, κυρίως στην φάση της καλλιέργειας.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας αναφέρθηκαν στα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Μεσσηνίας, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, αναφέρθηκαν και στο θέμα των δασικών χαρτών και τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Σχετικά ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ήδη μειώθηκε το κόστος αντιρρήσεων, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Τα θέματα που έθεσε ο Δήμος Καλαμάτας

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας περιορίσθηκε στα θέματα, για τα οποία έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός, τα οποία αφορούν στην πόλη και το Νομό.

Ο Π. Νίκας παρουσίασε στο Ν. Παππά την κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας από ψηφιακή άποψη, αναφέροντας ότι ο Δήμος έχει ιστοσελίδα και ευρύ δίκτο wi-fi, διαθέτει 85 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ πραγματοποιείται ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών και έχει προωθηθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πληρωμών. Επίσης, διαθέτει intranet για την εσωτερική πληροφόρηση των υπαλλήλων και η παρουσία του προσωπικού ελέγχεται ψηφιακά. Ακόμη, διαχειρίζεται το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών (ΜΑΝ) Καλαμάτας.

Τα αιτήματα, που ο Δήμαρχος Καλαμάτας έθεσε προς τον Υπουργό, είναι τα εξής:

  1. Έχει κατασκευασθεί το 2008 στην Καλαμάτα ο «Έξυπνος Οικισμός», σε ένα ορθογώνιο χώρο στο κέντρο της πόλης, ο οποίος περιλαμβάνει 280 σπίτια και 370 χρήστες. Το συγκεκριμένο δίκτυο οπτικών ινών είναι ανενεργό, ενώ το ίδιο συμβαίνει με όλους τους «Έξυπνους Οικισμούς» στην Ελλάδα (π.χ. Κοζάνη). Χρειάζεται μελέτη από πλευράς Κυβέρνησης και μία κεντρική ρύθμιση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή. Ο Δήμος, προφανώς, δεν μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία της, καθώς το δίκτυο χρειάζεται συντήρηση και πρέπει να έχει ανταπόδοση, ο δε Δήμος δεν μπορεί θεσμικά να πληρώνει τα τέλη του δικτύου ο ίδιος. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν κεντρικά.
  2. Υπάρχει πρόβλημα με τα δίκτυα των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Πρέπει να υπάρξει θεσμική ρύθμιση για καλύτερη ανταπόδοση προς τους Δήμους, διότι εξαιτίας της τοποθέτησης δικτύου διαλύονται κυριολεκτικά οι δρόμοι. Οι εταιρείες ακολουθούν αυτά, τα οποία προβλέπουν οι νόμοι, αλλά οι νόμοι είναι ετεροβαρείς υπέρ των εταιρειών.
  3. Λόγω Digea, υπάρχει πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται, όπως είναι οι ορεινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο και στην περιοχή των Αρφαρών, με αποτέλεσμα να είναι ανάγκη να μετατραπέται το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Αυτή είναι μία «μαύρη τρύπα», που πρέπει να ρυθμισθεί θεσμικά, να υποχρεωθεί δηλαδή η Digea να καλύψει όλο τον ελλαδικό χώρο.
  4. Για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ενημερώνεται η Πολεοδομία, διότι πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν κρυμμένες μέσα σε διάφορες κατασκευές.
  5. Πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», που αποτελεί εξέλιξη του «Σύζευξις Ι». Θα δώσει στο Δήμο Καλαμάτας καλύτερες δυνατότητες και σε επίπεδο wifi και σε επιπλέον υπηρεσίες.
  6. Οι «Έξυπνες Πόλεις» είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει το Δήμο ο ψηφιακός έλεγχος του ηλεκτρικού δικτύου, των θέσεων στάθμευσης κ.λπ.
  7. Η εθνική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Ermis να «ανοίξει» και για τους Δήμους, συμπεριλαμβάνοντας Υπηρεσίες των Δήμων στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και εγγράφων και όχι μόνο το ΚΕΠ

Οι απαντήσεις του υπουργού

Ο Νίκος Παππάς απάντησε ακόμα σε σειρά θεμάτων, ενώ δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση συγκεκριμένων αιτημάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, Μεσσήνης Γ. Τσώνης, Δυτικής Μάνης Γ. Μαραμπέας, Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστωρος Π. Πετρόπουλος.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.