Συγκρότηση δύο επιτροπών για την “ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας”

0

H συγκρότηση δύο επιτροπών για την ελιά “ΠΟΠ Καλαμάτας” αποφασίστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου, στα αποτελέσματα της οποίας αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη (4/3/2021), ο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη 1 μετά το μεσημέρι, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου Καλαμάτας.

Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της “Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας”, σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας (Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών:

  • Η μία θα έχει αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών, κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί.
  • Η δεύτερη θα έχει ως αντικείμενο την επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών, ήσσονος σημασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε στα πλαίσια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2020, πάρθηκαν δύο αποφάσεις:

  1. Να καταργηθεί η ρύθμιση “Αποστόλου” ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και
  2. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα της πρόσκλησης για τη χθεσινή συζήτηση.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς “σε μια τρίωρη εξόχως παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο καθορισμός των επόμενων βημάτων”, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε:

“Σε γενικές γραμμές, υπήρξε μια ευρύτερη συναίνεση και σύμπνοια απόψεων ως προς την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Οι συμμετέχοντες επικρότησαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και τη συνδρομή της στην εμπορική ανάκαμψη και διασφάλιση του σημαντικού αυτού προϊόντος.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ενωτικό κλίμα, έγιναν προσεγγίσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, η σύνθεση των οποίων οδηγεί στα επόμενα βήματα”.  

Ως προς τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας:

  • Η πρώτη, η οποία θα αποτελείται από στελέχη των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, θα έχει ως αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών, κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εκπόνηση άρτιας τεχνικής μελέτης επέκτασης του ΠΟΠ στους όμορους νομούς.
  • Η δεύτερη επιτροπή, ειδικά για τη Μεσσηνία, θα έχει ως αντικείμενο την επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών, ήσσονος σημασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας, η οποία θα έχει ως μέλη στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ και εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης. Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Χωρικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, τα Επιμελητήρια και οι ΔΑΟΚ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας”, ο οποίος διαχειρίζεται το φάκελο ΠΟΠ, ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις Παραγωγών ελιάς Καλαμών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, καθώς και επιχειρήσεις ενταγμένες στο Μητρώο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ως εγκεκριμένες στο ΠΟΠ.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα διεξαγωγής της τηλεδιάσκεψης και δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει με κάθε μέσο και οικονομικά την εκπόνηση των μελετών και ότι απαιτηθεί στην κατεύθυνση επέκτασης του ΠΟΠ.

  • (Δείτε εδώ την παρέμβαση του Περιφερειάρχη).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση, εξέφρασε με τη σειρά του την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας, “θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις που παρουσιάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, θα στηρίξουμε τις επιτροπές στο έργο τους, με απώτερο στόχο μας τη διασφάλιση της ονομασίας του προϊόντος, καθώς και την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών”.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.