Στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων Σχολεία, Μουσεία και πλατείες!

0

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π. ΝΙΚΑΣ

Δεν υπήρξε Καμία ειδοποίηση για τη δέσμευση από κάποια Δημόσια Αρχή για την εκχώρηση κρατικών ακινήτων της Καλαμάτας στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, από την Κυβέρνηση τον Ιούνιο 2018, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (14/9/18) ο δήμαρχος Π. Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελευθερία».

Μεταξύ αυτών που εκχωρούνται στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, από την πόλη της Καλαμάτας, είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ένα από τα σχολεία της Παραλίας, το Μουσείο Μπενάκη, η Πλατεία Φραγκόλιμνας, το Κτήριο Πυροσβεστικής!

fragolimna 4

Η πλατεία Φραγκόλιμνας, απέναντι από το Μητροπολιτικό Μέγαρο, στην αρχή της οδού Φαρών εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων!

Όπως είπε ο δήμαρχος, «η διαμαρτυρία μου συνίσταται στα εξής:

 1. Από όλη τη Μεσσηνία, δεσμεύονται ακίνητα του Δημοσίου που βρίσκονται κυρίως στο Δήμο και ιδίως στην πόλη της Καλαμάτας
 2. Τα δεσμευμένα δημόσια ακίνητα είναι πολύτιμα για τη λειτουργία της πόλης (Μπενάκειο Μουσείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο, τρίγωνο «Πανελληνίου» – πρώην Κοιλάκου, πλατεία Φραγκόλιμνας κ.λπ.)
 3. Καμία ειδοποίηση δεν υπήρξε για τη δέσμευση αυτών των ακινήτων από κάποια Δημόσια Αρχή».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας: “Δεν δωρίθηκε το Μουσείο Μπενάκη για να ξεπληρώνουμε χρέη. Αν ξεστρατίσουμε, την πλατεία Φραγκόλιμνας θα την κάνουμε οικόπεδα; Θα την κτίσουμε; Είναι και σχολεία, το 1ο Δημοτικό. Είναι πολύ σοβαρά, ίσως και παράλογα σε κάποιο βαθμό. Ο δήμος, η τοπική κοινωνία δεν γνώριζαν τίποτα με ακρίβεια”.

Από την άλλη, διατύπωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας, ο άλλος μεγάλος «πνεύμονας» για την πόλη, δεν έχουν εκχωρηθεί στο Υπερταμείο. Ελπίζω ότι, κατά την υπόσχεση του υπουργού κ. Βερναρδάκη, αυτές τις εβδομάδες θα περάσει και νόμος από τη Βουλή, εφόσον δεν έχουν δεσμευθεί στο Υπερταμείο, για να εκχωρηθούν τα 49 στρέμματα στο Δήμο Καλαμάτας».

ypertameio fek 1

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Ελευθερίας» «την απόφαση εκχώρησης υπέγραψε στις 19 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.6.2018).

Τα ακίνητα στη Μεσσηνία είναι 32 και από μια πρώτη έρευνα πρόκειται για τα ακόλουθα με βάση τους αριθμούς ΚΑΕΚ που αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ. Τα ακίνητα αυτά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα πωληθούν από το ταμείο αλλά αποτελούν μια μορφή εγγύησης έναντι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Αυτό προφανώς και ισχύει σε ομαλές συνθήκες σε σχέση με την αποπληρωμή των δανείων»:

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι τα ακίνητα στη Μεσσηνία είναι 32  και απαριθμούνται ταυτά την Καλαμάτας: Πρόκειται για:

 • Ακίνητο 930 τ.μ. μεταξύ Ποσειδώνος και Σαλαμίνας στη Μαρίνα Καλαμάτας.
 • Χώρος 7.445 τ.μ. μεταξύ Ποσειδώνος – Μαρίνας και “χιλιομέτρου”.
 • Ακίνητο 500,71 τ.μ. Μουσείο Μπενάκη.
 • Ακίνητο 758 τ.μ. μεταξύ των οδών Αλεξανδράκη και Βιλεαρδουίνου στην περιοχή του Κάστρου Καλαμάτας.
 • Πλατεία Φραγκόλιμνας 2.110 τ.μ.
 • Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας 1.930 τ.μ.
 • Κτήριο Πυροσβεστικής στην οδό Σόλωνος 701 τ.μ.
 • Ένα από τα σχολεία της Παραλίας, μάλλον το Λύκειο.
 • Ο χώρος της παραλίας δυτικά του “Πανελληνίου”, ΝΟΚ, πάρκινγκ κ.λπ. 14.560 τ.μ.
 • Ο χώρος μεταξύ Μαρίνας και εκβολών Νέδοντα 12.572 τ.μ.
 • Οικόπεδο 437 τ.μ. βόρεια γηπέδου Δυτικής Παραλίας στα παλιά  Σφαγεία.
 • Ο χώρος της Αεροπορίας νότια της οδού προς Κορδία 34.880 τ.μ.
 • Ακίνητο 286 τ.μ. επί της οδού Αρτέμιδος μεταξύ Δαμηλάτη και Δεληγιάννη.
 • Ακίνητο 21.284 τ.μ. εκτός σχεδίου στην περιοχή Ασπροχώματος.
 • Ακίνητο 5.267 τ.μ. εκτός σχεδίου στη Θουρία.
 • Ακίνητο 4.928 τ.μ. εκτός σχεδίου στη Θουρία.

;Τα ακίνητα όλης της χώρας με ΚΑΕΚ (χωρίς να κατονομάζονται) περιλαμβάνονται στην υπ αρ. 86/ 18-6-2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2317Β’/19-6- 2018), με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών για τις περεταίρω ενέργειες εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο

μοιραστειτε το:

Comments are closed.