Έκθεση: “Στους Δρόμους του Μοριά”

0

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 1829

Πώς ήταν η Πελοπόννησος και ιδίως η Καλαμάτα και η Μεσσηνία το 1829, όταν δηλαδή η Ελλάδα ξεπρόβαλε ελεύθερη, μέσα από τα ερείπια της λαίλαπας των Τούρκων και του Ιμπραήμ; Η γαλλική επιστημονική αποστολή στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε την κρίσιμη δεκαετία 1829-1838, περίοδο κατά την οποία θεμελιωνόταν το Ελληνικό Κράτος, αποτύπωσε την κατάσταση με θαυμαστή ακρίβεια, λεπτομέρεια και πλούτο πληροφοριών.

Το έργο της Αποστολής προβάλλεται και αναδεικνύεται μέσα από μία έκθεση, της οποίας η λειτουργία ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης, είχαν προγραμματισθεί για χθες Δευτέρα 30/7, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του εθνικού πένθους.

Την έκθεση, με τίτλο: «Στους Δρόμους του Μοριά – Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», διοργανώνουν η ΜΟΡΕΑΣ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και το Δήμο Καλαμάτας. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δύο εκδόσεων της ΜΟΡΕΑΣ με αντικείμενο την ιστορική αυτή αποστολή.

morias_3

Τα μέλη της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής 1829-1838, οι είκοσι περίπου επιστήμονες και καλλιτέχνες, καθώς και οι είκοσι οκτώ συμπράττοντες αξιωματικοί-τοπογράφοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Σώματος Μηχανικού, έφεραν σε πέρας ένα σύνθετο χαρτογραφικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και εκδοτικό έργο, που αποτέλεσε και αποτελεί μια ισχυρή μαρτυρία για το γεωγραφικό χώρο και την κοινωνία κατά την ιδιαίτερη αυτή εποχή της χώρας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι χάρτες του Μοριά, οι δρόμοι, οι διαδρομές, τα μνημεία, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, τα ορυκτά, οι οικισμοί και η εξέλιξή τους μέχρι σήμερα με ποικίλο και πολύτιμο ανέκδοτο υλικό.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει το σύνολο της εικονογράφησης της Αποστολής του 1829 σε ιστορικό και σύγχρονο χαρτογραφικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με πληροφορίες για την κατάσταση των κοινωνιών, του περιβάλλοντος και των μνημείων, με έμφαση σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσσηνίας και Λακωνίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.