“Στις καλένδες ο δρόμος Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”

0
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΚΑΙ 28 ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση σχετικά με τους πρόσφατους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για  την απευθείας ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου στην Ολυμπία Οδό και τις νέες καθυστερήσεις που θα επιφέρει η απόφαση αυτή στην υλοποίηση του έργου, κατέθεσε στην βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορων Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 28 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι «ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί 40 χρόνια, με αποτέλεσμα πλήθος θανατηφόρων ατυχημάτων εξαιτίας της επικινδυνότητάς του. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε μόλις την τελευταία τετραετία, με την έγκριση και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από μαραθώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμα επισημαίνεται στην ερώτηση ότι «το προηγούμενο διάστημα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και ήταν έτοιμο προς υλοποίηση το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Πύργος-Καλό Νερό  ενώ και το έργο αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα, πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας, που θα επέτρεπε πλέον την διασύνδεση της “Ολυμπίας Οδού” με τον “Μωρέα”, ήταν ώριμο μελετητικά.

Η απόφαση του Υπουργού Υποδομών να παγώσει τις εργολαβίες που ήδη υλοποιούνταν και να υποβάλλει εκ νέου αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απ’ ευθείας ανάθεση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου στην “Ολυμπία Οδό”, θα οδηγήσει το πολύπαθο έργο σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις. Όπως παραδέχεται και ο Υπουργός, η πιθανότητα να μην δώσει την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και επομένως σε επιπλέον καθυστερήσεις».

Όπως τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης στην ερώτησή του, «η πρακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική, όπως στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε άλλα μεγάλα έργα, με επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητά από τον Υπουργό Υποδομών να τον ενημερώσει για τις χρονικές καθυστερήσεις που θα επιφέρουν στην υλοποίηση του έργου Πάτρα -Πύργος οι πρόσφατες αλλαγές στον σχεδιασμό του, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου Πύργος – Καλό Νερό, καθώς και ποια είναι η βούλησή του για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα.

  • Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης
μοιραστειτε το:

Comments are closed.