Στη Δ’ Ζώνη η Μεσσηνία για το επίδομα θέρμανσης 2020-21

0

Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκ. € σχεδιάζει για φέτος η Κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο θα χορηγηθεί προκαταβολικά τον Δεκέμβριο, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

Το επίδομα ξεκινάει από τα 64 € και φθάνει τα 350 € ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Ανεξάρτητα το ποια καύσιμα θα καλύπτει το επίδομα θέρμανσης, τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη αναμένεται να είναι τα εξής:

  • ΖΩΝΗ Α‘ (250 €): Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
  • ΖΩΝΗ Β‘ (180 €): Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
  • ΖΩΝΗ Γ’ (110 €): Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
  • ΖΩΝΗ Δ (80 €): Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

  • Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως 12.000 € για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 € για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 €, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 € για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 € για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από σήμερα στην αγορά ξεκινά από τα 0,77 € το λίτρο, ωστόσο παρά τη χαμηλή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμή, η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των καταναλωτών αποθεματοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου οπότε -λόγω της πανδημίας- οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στα 0,74 € το λίτρο. Πάντως η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 €, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως εφέτος εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί όχι μόνο η αγορά πετρελαίου αλλά και η δαπάνη για φυσικό αέριο, όχι όμως και για αγορά καυσόξυλων και πέλετ, λόγω της επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.