Στα 1,68 δισ. δολ. η συμφωνία για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

0

Την ολοκλήρωση συμφωνίας από την Ελλάδα και το Ισραήλ για την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, από την Elbit Systems, ύψους 1,68 δισ. δολαρίων και διάρκειας 20 χρόνων ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί από τα δύο υπουργεία Άμυνας, προβλέπει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών εκπαίδευσης M-346 (Lavi) -που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo και χρησιμοποιούνται στην ισραηλινή σχολή πτήσεων- τη συντήρηση και αναβάθμιση των αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Σχετικά με τη συμφωνία από την Πρεσβεία του Ισραήλ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα έχει την τιμή να ανακοινώσει την ολοκλήρωση συμφωνίας που θα υπογραφεί από το Ισραήλ και την Ελλάδα, αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Αυτή συμφωνία αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ. Benny Gantz, δήλωσε: “Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση”.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει την δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας.

Στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF). Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo. Τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει περαιτέρω νέους ορίζοντες συνεργασίας, στρατηγικής, οικονομικής και άλλης, και εκτιμούμε την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να επιλέξει το Ισραήλ ως εταίρο της Ελλάδας σε αυτό το έργο. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη».

Δείτε το video της Πολεμικής Αεροπορίας που ακολουθεί:

μοιραστειτε το:

Comments are closed.