Στέλεχος της EUROSTAT στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας

0

Ο Μ. ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ BIG DATA TASK FORCE

Αφήνοντας για λίγο τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μαθήτριες και μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, συναντήθηκαν και συζήτησαν στο σχολείο με τον επικεφαλής της Big Data Task Force της EUROSTAT, κ. Μιχάλη Σκαλιώτη (απόφοιτο επίσης του 2ου Λυκείου).

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των “μαζικών δεδομένων” (Big Data) και των αξιόπιστων “έξυπνων στατιστικών”. Ο κ. Σκαλιώτης εξήγησε στα παιδιά την έννοια των μαζικών δεδομένων και τις δυνατότητες που παρέχουν στην ανάλυση τεράστιου όγκου πληροφοριών που καταλήγουν σε πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν, χρησιμοποιώντας μικρότερα δεδομένα και παραδοσιακές μεθόδους. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση θεμάτων όπως στην κλιματική αλλαγή, στην πρόληψη των συγκρούσεων, στη λήψη αποφάσεων, στην εξάλειψη των ασθενειών, στην οικονομική ανάπτυξη, στη χρηστή διακυβέρνηση και στην διαχείριση των πόλεων.

Εξάλλου, δύο ομάδες μαθητών του σχολείου έχουν ήδη ετοιμάσει και επεξεργάζονται σχετικές με το θέμα εργασίες, τις οποίες και θα παρουσιάσουν στο Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, με τίτλο “Smart Statistics 4 Smart Cities” (Έξυπνες στατιστικές, για έξυπνες πόλεις), με διοργανωτές το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τον Δήμο Καλαμάτας. Στο Συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών και δημάρχων.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.