“Σκανδαλώδης συμφωνία για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα”

0

“Σκανδαλώδη”, χαρακτήρισε τη “συμφωνία ύψους 1,2 δισ. € για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα, την οποία -όπως είπε- εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα”, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αγορά των αεροσκαφών Ραφάλ, στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας: “Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή”.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αγορά των ΡΑΦΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γ. Κατρούγκαλος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Υφίσταται μία αδιάσπαστη ενότητα των στρατηγικών και τακτικών επιλογών στην Εθνική Άμυνα στην Εξωτερική Πολιτική. Και το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ήδη συνέπειες και στα δύο πεδία. Η αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συμπληρώνει την αδυναμία του, την δική του προσωπική πολιτική ανικανότητα, όχι των ενόπλων δυνάμεων μας, να αποτρέψει την πρωτοφανή παραβίαση επί μήνες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας μας.

Το κενό στρατηγικής χαρακτηρίζει, δυστυχώς, και τον προγραμματισμό στην άμυνα. Φανερώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο με το πρωτοφανές κομφούζιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το οποίο καταγγέλθηκε κατά την διαδικασία στις επιτροπές, όχι μόνον από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αλλά και την κυρία Μπακογιάννη, ως προς τη σώρευση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων που κληθήκαμε να ψηφίσουμε σε πέντε ημέρες.

Η δική σας πολιτική, αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από αντεστραμμένη προτεραιοποίηση, αντιφάσεις στον προγραμματισμό, εξασθένιση και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με αδικαιολόγητες παλινωδίες, όπως στην περίπτωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών. Αναιρείτε συνεχώς ακόμη και τις δικές σας εξαγγελίες και αναγγέλλετε αδικαιολόγητα υπέρογκες δαπάνες, όπως η σκανδαλώδης συμφωνία ύψους 1,2 δις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα την οποία εμείς διαπραγματευόμαστε με τα μισά χρήματα.

Για το λόγο αυτό μας αναγκάσατε να ψηφίσουμε παρών στις σχετικές δαπάνες τους προϋπολογισμού.

Παρά τα κενά και τις αντιφάσεις, παρά τα μεγάλα προβλήματα της σύμβασης που ανέδειξε ο εισηγητής μας και τις αποκλίσεις από την πάγια νομοθεσία την οποία καλύπτετε με ειδικές κατ’ απόκλιση ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους: την αναγκαία ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τη λήψη υπόψη των άλλων αναγκών της χώρας, μετά την λαίλαπα των μνημονίων και της πανδημίας. Την ανάγκη να μην ξεκινήσουμε μια νέα, αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών και να αποκλείσουμε τα πάρτυ και τις μίζες επιτήδειων και «ημετέρων».

Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις ευθύνες σας για το διπλό κενό στρατηγικής στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Και θα συνεχίσουμε να σας καλούμε να καλύψετε το κενό αυτό και να διαμορφώσετε, επιτέλους, εθνική στρατηγική και εθνικό μέτωπο, ξεκινώντας από την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.