Σε πρόγραμμα με 1,4 εκατ. € εντάχθηκε το “Ηλέκτρα”

0

Η «επισκευή κτηρίου πρώην Κινηματογράφου Ηλέκτρα για επανάχρησή του ως Πολιτιστικού Πολυχώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.)» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ με απόφασή της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενίας Φωτονιάτα, μετά την υποβολής σχετικής πρότασης από τον Δήμου Καλαμάτα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.372.680 € και ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς η χρηματοδότηση αφορά στο 100% του ποσού.

Το κτήριο του κινηματογράφου “ΗΛΕΚΤΡΑ” είναι ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Καλαμάτας, που κτίσθηκε τη δεκαετία του ΄60 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Αποτελεί ένα συγκρότημα κτηρίων, τα οποία έχουν κατασκευασθεί σε διαφορετικούς χρόνους και ενοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 με συνολική επιφάνεια 1.505,32 τ.μ., περι΄ξλθε δε στην κυριότητα του Δήμου με αγορά την περίοδο δημαρχοντίας -και μετά από πρωτοβουλία του- Χρήστου Μαλαπάνη.

Οι νέες βασικές χρήσεις που προτείνονται για τον κινηματογράφο «Ηλέκτρα» είναι αξιοποίηση του 70% περίπου της ωφέλιμης επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία κινηματογράφου 500 θέσεων από ιδιώτη, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και η αξιοποίηση του 30% περίπου της επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης στον πρώτο όροφο.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση του κτηρίου ως εξής:

(i) τη μίσθωση αυτού για 4 ημέρες / εβδομάδα επί τουλάχιστον 8 μήνες / έτος για τη λειτουργία της αίθουσας ως κινηματογράφου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα το χρησιμοποιεί ο Δήμος και

(ii) τη στέγαση σε χώρο του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και λειτουργία αυτής επί 5 ημέρες / εβδομάδα επί 12 μήνες / έτος. Ο χώρος αυτός είναι εμβαδού περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων και προορίζεται για εκθεσιακός χώρος του παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης, μεγάλο μέρος των έργων της οποίας δεν εκτίθεται σήμερα λόγω ελλείψεως χώρου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.