Σε εξέλιξη η εκτίμηση των ζημιών του κυκλώνα για Μεσσηνία – Λακωνία

0

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΓΙΩΤΑΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη είχε σήμερα Τετάρτη (3/10/18), η βουλευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, στον οποίον μετέφερε τα αιτήματα των καλλιεργητών ελιάς για άμεσες εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά του ο κυκλώνας “Ζορμπάς”. Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε την κα Κοζομπόλη ότι έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ πέρασαν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.).

Σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης των μειονεκτικών  περιοχών, ο υπουργός δήλωσε, ότι η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο. Για τις λοιπές περιοχές που δεν εντάσσονται στο Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ήδη από 2013 είχε υποχρέωση να δηλώσει, τέθηκε σε διαβούλευση ο χάρτης με τη νέα οριοθέτηση. Αυτό έγινε, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις και οι εξαιρούμενες περιοχές, που πλέον δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά του κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, να ενταχθούν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να μην απολεσθεί η εξισωτική αποζημίωση και η σχετική μοριοδότηση.

Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.