Σε αναβρασμό η κοινωνία της Μάνης

0

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινωνία της Μάνης, Ανατολικής και Δυτικής, μετά την εκδημία του Χρυσοστόμου (κατά κόσμον Δημήτριου Κορακίτη), Μητροπολίτη από το 1996 της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης (πρώην Γυθείου και Οιτύλου).

Και φαίνεται ότι τα πάθη και οι έριδες που αναπτύσσονται, κάθε άλλο παρά φαίνεται να καταλαγιάζουν με τη χειροτονία του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, θα τελεστεί αύριο Σάββατο (10 Φεβρουαρίου 2018), στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης απεβίωσε στις 8 Νοεμβρίου 2017 σε ηλικία 83 ετών στην Αρεόπολη Μάνης, κατά την ώρα της θείας λειτουργίας και έκτοτε επιχειρήθηκε από μερίδα Μανιατών να προωθηθεί η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης με ομόφωνη απόφασή του στήριξε τον π. Συμεών Λαμπρινάκο για νέο μητροπολίτης Μάνης, μετά από πρόταση 30 πολιτών, εκφράζοντας την επιθυμία εκλογής νέου Μητροπολίτη Μάνης του π. Συμεών Λαμπρινάκου και όχι του Γραμματέα του Αρχιεπισκόπου π. Χρυσόστομου Παπαθανασίου.

Παράλληλα, ομάδα υποστηριχτών του Αρχ. Συμεών Λαμπρινάκου, πραγματοποίησαν τρεις συγκεντρώσεις Μανιατών, στο Γύθειο στον Πειραιά και στην Στούπα, ενώ επιτροπή τους επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε την εκλογή του Μανιάτη Αρχιμανδρίτη στη θέση του Μητροπολίτη Μάνης.

ΚΑΙ ΜΗΝΥΤΉΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΆ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Ένα μήνα μετά την απόφαση του Δ. Σ. Ανατολικής Μάνης, στις 29 Δεκεμβρίου 2017,  ο Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Μάνης Ιλαρίων Σιώκος κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητούσε «να προβείτε στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες τυχόν προκύπτουν από τη γενομένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, την Τρίτη, 21η Νοεμβρίου 2017, με μοναδικό θέμα συζητήσεως την έκδοση ψηφίσματος στηρίξεως της υποψηφιότητος του Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Λαμπρινάκου για το αξίωμα του Μητροπολίτου Μάνης, επισημαίνοντας πως «ως προς διαδοχήν επίσης Υποψήφιοι οι οποίοι μάλιστα έχουμε ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας περί αυτής, θιγόμαστε προσωπικώς και προκαλούμαστε εννόμως από το όλως εξωθεσμικό θέμα της καταγγελομένης Δημοτικής Συνεδριάσεως και γι’ αυτό έχουμε κάθε έννομο συμφέρον να αναφερόμαστε μηνυτικώς ενώπιόν Σας περί αυτής, θεωρώντας ότι τόσον ο μοναδικός και αποκλειστικός ως άνω θεματολογικός σκοπός, όσον και το αποτέλεσμα ή η ομόφωνη απόφαση της συγκλήσεώς Της, περί αποστολής στην Ιερά Σύνοδο επιστολής στήριξης της υποψηφιότητος του π. Συμεών Λαμπρινάκου για τη Μητρόπολη Μάνης, δεν εμπίπτει στις νόμιμες αρμοδιότητες και τα νενομισμένα καθήκοντα ενός Δημοτικού Συμβουλίου και ότι, αντιθέτως, αποτελεί παράνομη εκτροπή από τον νόμιμο θεσμικό Του ρόλο, παράνομη, θρασεία και προκλητική, επίσημη και δημόσια ενέργεια και απόπειρα εξωθεσμικής παρεμβάσεως της Δημοτικής Αρχής στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος…». (Διαβάστε εδώ).

Ακολούθησε την Τετάρτη (7/2/18) από την  Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου και ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, ως νέου Μητροπολίτη Μάνης.

Momi PETRAKI

Τότε, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στη Μονή Πετράκη, έξω από τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, όταν δεκάδες κάτοικοι της Μάνης συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την μη εκλογή του Συμεών Λαμπρινάκου και αντιδρώντας στην εκλογή του Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, φωνάζοντας «ανάξιος» και άλλα συνθήματα κατά του νέου Μητροπολίτη. Μαζί με τους διαμαρτυρόμενους ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης και οι δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος και Δυτικής Μάνης Ι. Μαραμπέας. Η ένταση ήταν τέτοια που χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Μετά την εξέλιξη αυτή, «οι στηρίζοντες την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου» με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «αρνήθηκαν να εισακούσουν τη φωνή και τη θέληση του λαού τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Τοποτηρητής – Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και η πλειοψηφία των Μητροπολιτών», προσθέτοντας πως «όχι  μόνο αρνήθηκαν να στέρξουν στο καθολικό αίτημα, αλλά ο Τοποτηρητής  – Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης φρόντισε και να μας παραπλανήσει, όσον αφορά τη στήριξή του στο πρόσωπο του αγαπημένου μας Αρχιμανδρίτη».

Κάνουν δε γνωστό, «στη Μανιάτικη κοινωνία, ότι μετά το αποτέλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Μάνης, δε θα έχουμε καμία συμμετοχή στην τελετή της χειροτονίας». (Διαβάστε εδώ).

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ ΣΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

ANDREAKOS IONIAN

Η Δημοτική Αρχή Ανατολικής Μάνης -με εξαίρεση 4 δημοτικούς συμβούλους που διαχώρισαν τη θέση τους μετά την εκλογή και θεωρούν το θέμα λήξαν- όχι μόνο επιμένει να τηρεί σκληρή γραμμή μη συμμετέχοντας στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μάνης, αλλά δια του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, επιτέθηκε δημόσια (μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Ionian Channel”) εναντίον Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου και Μάνης Χρυσοστόμου: «Είναι άνθρωποι που δεν σέβονται αυτά που κηρύσσουν. Καλώ και τους τρείς να βγούμε να συνομιλήσουμε σε όποιο κανάλι επιθυμούν, να πούμε τα δικά μας και να πουν τα δικά τους, για να μην πω πιο βαριές λέξεις…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε πως «υπέρ της Εκκλησίας είμαι», για να προσθέσει «αλλά της Εκκλησίας του Χριστού, όχι της Εκκλησίας του Ιερωνύμου και του Ευσταθίου που την έχουν κάνει μαγαζάκι τους…».

Σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις Μανιατών έξω από τη Μονή Πετράκη, είπε: «Οι κάτοικοι της Μάνης εξέφρασαν επιθυμία ποιον άνθρωπο θέλουν. Αντέδρασαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και αφού μας επιτέθηκε ο γραμματέας του Ιερωνύμου…».

ΤΕΣΣΕΡΙΣ Δ.Σ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Σήμερα με κοινή δήλωσή τους, 4 δημοτικοί σύμβουλοι της Ανατολικής Μάνης, Χρήστος Αναστασάκος, Νικόλαος Λιγνός και Θεόδωρος Χριστοδουλάκος σε κοινή δήλωσή τους αφού αναφέρουν ότι στήριξαν την εκλογή του Συμεών Λαμπρινάκου «ο οποίος και τυγχάνει γέννημα και θρέμμα δικό μας, ο άνθρωπός μας, ο άνθρωπος της Μάνης», δηλώνουν ότι αποδέχονται την εκλογή του «επίσης αξιόλογο και ικανότατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου».

«Πικραθήκαμε, όχι για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, αλλά για  την μη εκλογή του δικού μας Συμεών Λαμπρινάκου», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και προσθέτουν. «Η πικρία μας όμως αυτή οφείλει και πρέπει να σταματήσει εδώ! Με αξιοπρέπεια οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τον νέο μας ποιμενάρχη».

Επίσης αναφερόμενοι στα γεγονότα στη Μονή Πετράκη, κάνουν λόγο για «απερίγραπτες εικόνες απρέπειας και ντροπής, υπό την παρουσία πολιτικών προσώπων του Νομού Λακωνίας», καταδικάζοντάς τα.

Τέλος σημειώνουν οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι πως «κάθε επιπλέον κίνηση του Δημάρχου ή άλλων πολιτών κατά του εψηφισμένου Μητροπολίτη μαρτυρεί ασέβεια προς την Εκκλησία».

Διαβάστε όλο το κείμενο των 4 δημοτικών συμβούλων στο εκκλησιαστικο site “Αρχων” εδώ

Μια άλλη φωνή είναι αυτή του εκδότη και πολιτευτή Γιώργος Δημακόγιαννη, ο οποίος απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους Μανιάτες να δώσουν ειρηνικό «παρών» στη χειροτονία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ενώ ζητεί «να απομονώνουμε, γυρίζουμε την πλάτη, σε όσους συνεχίζουν να ασχημονούν προσβάλλοντας τόσο τον ευλογημένο ιστορικό τόπο μας όσο και τον συμπατριώτη μας πανάξιο αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινακο, με τα ανορθόδοξα καμώματα τους».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.