Σεισμός 5,2 βαθμών στην περιοχή της Πύλου

0

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεγάλης διάρκειας, σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα (25/6/18), στις 08:15 το πρωί, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου (253 χιλ. δυτικά, νοτιοδυτικά της Αθήνας), σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο δίνεται σε απόσταση 27,6 χιλ. από την Μεθώνη και 72 από την Καλαμάτα.Το εστιακό του Βάθος υπολογίζεται σε 7 χιλιόμετρα.

seismos_25_6_18 a

Να σημειωθεί ότι άλλες πηγές μέτρησης της έντασης της δόνησης δίνουν στον σεισμό μέγεθος 5,3 και 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος σε 10 χιλ. Πάντως, σύμφωνα και με τον διευθυντή του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της Δυτικής Μεσσηνίας, αλλά και ολοκλήρου του Νομού, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές στην περιοχή της Πυλίας.

Τόσο ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο  διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ήταν καθησυχαστικοί για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Μεσσηνία.(Δείτε εδώ).

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει το μέγεθος του σεισμό 5,2 βαθμούς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών 5,3 βαθμούς. (Η ώρα που φαίνεται στην εικόνα (5:14:47) είναι UTC, δηλαδή -3 απο την ώρα Ελλάδος.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει το μέγεθος του σεισμό 5,2 βαθμούς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών 5,3 βαθμούς. (Η ώρα που φαίνεται στην εικόνα (5:14:47) είναι UTC, δηλαδή -3 απο την ώρα Ελλάδος.

Να σημειωθεί, ότι έχουν ακολουθήσει αρκετές, δονήσεις με επίκεντρο την περιοχή: 9 λεπτά αργότερα μετά την ισχυρή δόνηση, στις 8:24 το πρωί. Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας ήταν 12 χιλ νοτιοανατολικά της Πύλου και εστιακό βάθος 10,8 χιλ.

Ακολούθησε στις 8:36 το πρωί μία ακόμη ασθενής σεισμική δόνηση 2,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 6 χλμ νοτιοδυτικά της Πύλου. Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί. Συνολικά ο αριθμός των δονήσεων που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή του πρωινού σεισμού, μέχρι τις 5:52, σήμερα το απόγευμα, ήταν 21, μεγέθους από 2,4 έως 3,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. (Δείτε εδώ).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.