«Δεν παραιτούμαι» η απάντηση της Αλειφέρη

0

ΑΜΥΝΟΜΕΝΗ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΏΝ ΣΤΟ ΠεΣυ

«Θα υπερασπιστώ την αξιοπιστία μου και τώρα, που ακούω πολλά συκοφαντικά εναντίον μου. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου με κάθε νόμιμο μέσο. Είπε ο κ. Περιφερειάρχης ότι αν έχω ίχνος εντιμότητας, να παρατηθώ. Έχω περίσσευμα πολιτικής εντιμότητας και γι’ αυτό δεν θα παραιτηθώ».

Αυτό απάντησε η Περιφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρά το μπαράζ επιθέσεων που δέχτηκε σήμερα (10/4/18) σε πολλαπλά επίπεδα, από τον Περιφερειάρχη και την Εκτελεστική Επιτροπή, πιέζοντάς την να παραιτηθεί. Σημείωσες ακόμη ότι «ο υπολογιστής τον οποίον βρέθηκε το ξένο σώμα που είναι ύποπτο μέσον παρακολούθησής μου μπήκε στο γραφείο μου μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου».

Οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας, Τάσος Χειβιδόπουλος, Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα  και ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠεΣυ, ζήτησαν από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη να παραιτηθεί από τη θέση της, αφού, όπως είπαν, απέδειξε με τη στάση της ότι δεν εμπιστεύεται τον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή.

Η κα Αλειφέρη σημείωσε ακόμα ότι «κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησα στο έργο της περιφερειακής αρχής το οποίο υποστήριζα όσο καλύτερα μπορούσα. Αντιθέτως είχα πολλές διαφορετικές θέσεις για τον τρόπο διοίκησης».

Ειδικότερα, η τοποθέτηση της κας Αλειφέρη έχει ως εξής:

«Κύριοι συνάδελφοι είναι πολλές μέρες που διαδραματίζεται αυτή η υπόθεση και υπάρχουν και αρκετά στάδια και μεταλλαγές πολλές σε αυτή την υπόθεση ενδιάμεσα. Εγώ θα τοποθετηθώ με βάση αυτά που εγώ βίωσα, βιώνω και γνωρίζω καλά και παρατηρήσεις πάνω σε αυτά που άκουσα. Πρώτα από όλα αν αυτή η συζήτηση γινόταν την επόμενη μέρα τη 2η και 3η μέρα από τις αποκαλύψεις και τις δικές μου καταγγελίες, ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετικά αυτά που θα έλεγα. Οφείλω, όμως, τώρα με όλα αυτά που έχω ακούσει και εδώ σήμερα αλλά και ακροθιγώς από τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. περιφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σήμερα, να τοποθετηθώ συνολικά με βάση τη διαμορφωθείσα τώρα κατάσταση. Λοιπόν, άκουσα την πρώτη μέρα ότι στόχος καταγγελίας της παρακολούθησης των επικοινωνιών του γραφείου μου ήταν ο περιφερειάρχης και δεν του το είπα, γιατί τον θεωρούσα ύποπτο. Από την πρώτη φορά, και σήμερα με λιγότερη μπορώ να πω συναισθηματική διάθεση, λέω ότι ο στόχος της καταγγελίας δεν ήταν περιφερειάρχης. Στόχος της καταγγελίας ήταν η προστασία η δική μου και φυσικά και του θεσμικού μου ρόλου. Δεν του το είπα λέει από την πρώτη στιγμή, γιατί τον θεώρησα ύποπτο. Λέω λοιπόν, απέναντι σε όλους, ότι δεν το είπα γιατί αυτήν την υποχρέωση είχα απέναντι στις εισαγγελικές αρχές. Γιατί όταν εγώ διαπίστωσα με τα μάτια μου το μέσον παρακολούθησης μου μία υποχρέωση είχα, και την επαναλαμβάνω, να πάω στις εισαγγελικές αρχές και οι εισαγγελικές αρχές λοιπόν μου είπαν μυστικότητα προς πάσα κατεύθυνση. Από κει και μετά, εγώ αυτό όφειλα να το τηρήσω για να υπερασπιστώ την αξιοπιστία μου απέναντι στις εισαγγελικές αρχές. Αυτές τις αρχές στις οποίες πήγα προκειμένου να προστατεύσω τον εαυτό μου και το θεσμικό μου ρόλο.

Όσον αφορά το θέμα το άλλο, γιατί ακούω πολύ συζήτηση περί του γιατί προσέφυγα εγώ στις αρχές, ξαναλέω ακόμα και τώρα, μετά από όλα όσα έχω ακούσει, ότι είναι ατομικό μου δικαίωμα, ιδιωτικό μου δικαίωμα. Αυτό προστατεύει αυτή η διάταξη του Ποινικού νόμου και μόνο εγώ είχα το δικαίωμα να πάω στις αρχές, είναι ατομικό μου δικαίωμα. Άσχετα με το ότι η παρακολούθηση γινόταν εκεί που ασκούσα το λειτούργημά μου, λέω, λοιπόν, περί του στόχου, για ένα είμαι σίγουρη. Ο στόχος της παρακολούθησης ήμουν, μετά βεβαιότητος, εγώ. Γιατί οφείλω να πω σε όλους εδώ, ότι ο υπολογιστής τον οποίον βρέθηκε το ξένο σώμα που είναι ύποπτο μέσον παρακολούθησής μου μπήκε στο γραφείο μου μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και το δηλώνω ευθέως γιατί το έχω και εγγράφως καταθέσει, είναι βέβαια στοιχείο το οποίο το έχω δώσει και για τη δικογραφία, αλλά επειδή είναι ένα έντυπο της υπηρεσίας μας, σας το λέω για να το ξέρετε. Τώρα άκουσα ότι από 6 μήνες το γνώριζα. Το ακούω και το χρησιμοποιούν πολλοί και απορώ με τους αξιότιμους κυρίους συναδέλφους που λένε ότι με τέτοια ευκολία ψέματα. Εγώ πουθενά δεν είπα ότι από 6 μήνες γνώριζα πως υπήρχε μέσο παρακολούθησης. Σας λέω λοιπόν, αυτό που δήλωσα και στην ΕΡΤ, ότι ένα εξάμηνο πιο συστηματικά αναζητούσα πώς υπάρχουν αυτές οι διαρροές από το γραφείο μου και όταν λέω διαρροές δεν εννοώ διαρροές μυστικών. Το είπα και το επαναλαμβάνω και έχω τον τρόπο να το αποδείξω ότι εδώ και ένα εξάμηνο προσπαθούσα πολύ συστηματικά να διαπιστώσω, να αντιπαραβάλλω, να βρω τον τρόπο, που τέλος πάντων, η δραστηριότητά μου πριν εγώ την κινήσω, την κοινοποιήσω, οι συζητήσεις αυτές που γίνονταν στο γραφείο μου να είναι γνωστές.

Και όλα αυτά που λέω μπορώ να τα αποδείξω και αυτό είπα και στην ΕΡΤ. Είπα, ότι εδώ και ένα εξάμηνο το διερευνώ συστηματικά. Τώρα, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: λένε κάποιοι, ότι εγώ δεν εμπιστεύτηκα τον περιφερειάρχη. Και εγώ βλέπω ένα περιφερειάρχη και την εκτελεστική επιτροπή, που σήμερα λέει η κυρία Παναγιωτοπούλου ότι «καταδικάσαμε την πιθανή παρακολούθηση», εγώ τη φράση πιθανή παρακολούθηση δεν την είδα στην ανακοίνωσή σας δεν την είδα ούτε καν ως πιθανή παρακολούθηση, εκτός αν δεν διαβάζω καλά, βλέπω έναν περιφερειάρχη, από την πρώτη στιγμή, να βγαίνει και να λέει ότι καταγγέλλω ένα ανύπαρκτο γεγονός. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Τελικά ποιος δεν είχε εμπιστοσύνη στον άλλον, για να καταλάβω. Και οφείλω να πω αυτό που του είπα και στην εκτελεστική επιτροπή. Εγώ όταν είχα τις πρώτες υπόνοιες ότι κάτι συμβαίνει, γιατί όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν θα πήγαινα στις αρχές και στον κόσμο να λέω ότι ξέρεις πως υποπτεύομαι ότι κάτι συμβαίνει. Όταν είχα τις πρώτες υπόνοιες προσπάθησα με κάποιο τρόπο να μιλήσω στον περιφερειάρχη και να του πω ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό κι αυτός δεν με ρώτησε καν τι είναι αυτό το σοβαρό θέμα. Δεν λέω ότι εκείνη την ώρα κατάλαβε τι θα του έλεγα, αλλά δεν με ρώτησε και του το είπα και μέσα στην εκτελεστική επιτροπή. Από κει και μετά βλέπω ότι διαμορφώνεται μία κατάσταση. Εγώ λέω ότι αυτό είναι ένα υπαρκτό γεγονός και ακούω μία άλλη πλευρά, τον περιφερειάρχη και δεν ξέρω ποιους άλλους, να υποστηρίζουν ότι στόχος της καταγγελίας ήτανε περιφερειάρχης, μόνος του μπήκε ως στόχος. Εγώ ούτε στα έγγραφα μου ούτε σε καμία δημόσια τοποθέτησή μου έχω ύποπτο τον περιφερειάρχη. Ξέρετε γιατί το λέω, το λέω γιατί θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπάρχει καμία εκμετάλλευση από καμία πλευρά, πολιτική, κομματική, αυτοδιοικητική, εντός της “Νέας Πελοποννήσου”, εντός του περιφερειακού συμβουλίου, εκτός του περιφερειακού συμβουλίου και από οποιονδήποτε, για αυτό το λέω. Εγώ δεν το είπα, γιατί ο Περιφερειάρχης επέλεξε να μπει στη θέση του στόχου. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω και δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτή τη στιγμή.

Ακούω μερικά πράγματα, τα οποία θεωρώ αντιφατικά και ανεξήγητα. Διάβασα για ένα “στημένο παιχνίδι” για μία “σκευωρία” με έναν “οξειδωμένο κοριό”. Εγώ δεν μπορώ να δώσω μία λογική συνέχεια σε αυτό και επειδή άκουσα και για εγκεφάλους, εγώ οφείλω να πω ένα πράγμα. Κανένας εγκέφαλος δεν με καθοδηγεί, κανένας εγκέφαλος δεν μου αποκάλυψε το γεγονός. Οφείλω όμως να πω, ότι ο δικός μου εγκέφαλος λειτουργεί μία χαρά και μόνο με την επεξεργασία του δικού μου εγκεφάλου κατέληξα ότι πράγματι κάτι συμβαίνει στο γραφείο μου. Και λειτουργεί ακόμα και τώρα ακόμα καλύτερα κι αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι.

Για την εκτελεστική επιτροπή στους συναδέλφους, τους οποίους όλο αυτό τον καιρό νομίζω ότι επειδή επικαλούνται και κάποιοι τη συλλογικότητα, νομίζω ότι όλο αυτό τον καιρό, όσον αφορά τη συνεργασία μας στα θέματα λειτουργίας της περιφέρειας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα συλλογικότητας από την πλευρά μου. Αντιθέτως, νομίζω και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι, ότι ήμουν η πρώτη που προσέτρεχα να βοηθήσω, να δώσω περισσότερες βοήθειες, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε όποιο πρόβλημα αντιμετώπιζε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα. Άκουσα την εκτελεστική επιτροπή να θίγεται γιατί ζήτησα εγγράφως τα ερωτήματά της. Ναι το ζήτησα εγγράφως, γιατί διαπίστωσα ότι μεταξύ αυτών που γίνονται στην εκτελεστική επιτροπή και αυτών που ανακοινώνονται υπάρχει διάσταση. Και το διαπίστωσα από την περίπτωση της προηγούμενης εκτελεστικής που ήταν ο κ. Μαντάς. Άρα εγώ λοιπόν, σε αυτή τη φάση, όφειλα να διαφυλάξω τον εαυτό μου, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Γιατί και αυτή η δήλωσή μου στην εκτελεστική επιτροπή, ότι είναι ιδιωτικό μου θέμα δηλαδή, το ιδιωτικό μου δικαίωμα, βλέπω ότι το παραχαράζετε και προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε με όποιο τρόπο νομίζει ο καθένας πως μπορεί να θολώσει τα νερά. Για αυτό λοιπόν, δυστυχώς, έφτασε εκεί η κατάσταση, που όφειλα να ζητήσω εγγράφως τι μου καταλογίζετε για να μπορώ να απαντήσω, γιατί εγώ αυτές τις μεταλλάξεις δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω. Εγώ ένα ξέρω. Την αλήθεια ξέρω, με αυτήν βαδίζω και δεν θέλω να αλλάξω και να μεταλλάξω ή από δω ή από κει οτιδήποτε.

Ακούω πολλά εδώ για τα πορίσματα. Ξέρουν μερικοί ότι είναι “οξειδωμένα” ότι είναι “ψόφιος” ο “κοριός”. Εγώ ένα έχω να πω. Ξέρετε ότι σε αυτό το έγκλημα, γιατί αυτό είναι ένα έγκλημα, είναι κακούργημα, υπάρχουν πειστήρια και τεκμήρια που δεν οξειδώνονται, δεν παραχαράσσονται, δεν παραγράφονται και για αυτό να είσθε σίγουροι, θα αποδειχθεί ότι υπάρχει το έγκλημα, για αυτό εγώ είμαι απολύτως σίγουρη. Από κει και μετά τίθενται κάποια πολιτικά θέματα. Εγώ κατήγγειλα την παρακολούθησή μου, ζήτησα τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, αλλά άκουσα το εξής αμίμητο: Κάποιοι συνάδελφοί μου έλεγαν ότι αν ερχόσουν στον περιφερειάρχη θα σου έλεγε να πας στις εισαγγελικές αρχές. Δηλαδή θα γινόταν το ίδιο, θα γινόταν έρευνα, θα γινόταν κατάσχεση του αντικειμένου και θα ακολουθείτο η ίδια η διαδικασία. Τότε που είναι το πρόβλημα; Το ένα που μου λένε είναι αυτό, ότι έπρεπε να πας πρώτα στον περιφερειάρχη, ο οποίος θα σου έλεγε πήγαινε στις εισαγγελικές αρχές. Μα ο περιφερειάρχης λέει πως είναι ανύπαρκτο θέμα, θα μου έλεγε να πάω στις εισαγγελικές αρχές; Έτσι από αυτά που ακούω τώρα, δηλαδή, τελικά εγώ, δεν ξέρω τη γραμμή και τη στάση, τι λέει ο καθένας. Εγώ πήγα κατευθείαν στις εισαγγελικές αρχές γιατί συμβουλεύτηκα εκείνη τη στιγμή δικηγόρους μου. Είπαν ότι έχω υποχρέωση πρώτα να το αναγγείλω στις εισαγγελικές αρχές και από κει και μετά ήμουν δεσμευμένη σε αυτό που μου επέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές. Γιατί η αξιοπιστία μου ήταν πρώτιστο θέμα εκείνη τη στιγμή. Αυτή η αξιοπιστία μου, που ενδεχομένως και μέσα από την παρακολούθηση μου είχε σκοπό να πληγεί, η αξιοπιστία μου απέναντι στις αρχές, ήταν πρώτιστο θέμα θα την υπερασπιζόμουν με κάθε τρόπο και θα την προστάτευα και δηλώνω ότι θα την υπερασπιστώ και τώρα, γιατί ακούω πολλά, ακούω πολλές κατηγορίες, ακούω πολλά συκοφαντικά, ακούω να βάλουν κατά της αξιοπιστίας μου με δημόσια συκοφαντικές τοποθετήσεις και δηλώνω ότι για αυτό εγώ θα προστατεύσω τον εαυτό μου, με κάθε νόμιμο μέσο, όπως έκανα μέχρι τώρα.

Στα πολιτικά θέματα, είπε ο κ. περιφερειάρχης ότι αν έχω ίχνος ετοιμότητας πρέπει να παραιτηθώ. Λέω λοιπόν, ευθέως, ότι έχω περίσσευμα. Για αυτό λοιπόν και δεν πρέπει να παραιτηθώ και επιμένω σε αυτό. Άκουσα και κάποιους αγαπητούς συναδέλφους, κατά τα λοιπά, να λένε ότι πολιτική ηθική σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθώ. Κοιτάξτε, δεν θέλω να λέω βαριές κουβέντες. Μερικοί θα σκύβουν το κεφάλι για αυτές τις δηλώσεις, σε λίγο καιρό. Ειλικρινά, σε μερικούς συναδέλφους θέλω να τους πω ότι ο τρόπος που στάθηκαν σε αυτό το θέμα και η επιθετικότητά τους, όταν θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία λίγο, ο τρόπος να δείτε ότι δεν θα είναι πολύ τιμητικός, γιατί με αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή, θεωρώντας ότι αυτή είναι μία ψευδής καταγγελία από την πλευρά μου ή τουλάχιστον μία ανύπαρκτη καταγγελία. Και ένα ακόμα συμπέρασμα που ακούω σήμερα ότι είναι ένα “καλοστημένο παιχνίδι κάτω από το τραπέζι”. Εγώ τ’ αφήνω όλα στην κρίση και θα δούμε από την εξέλιξη αυτής της υποθέσεως ποιος θα δικαιωθεί και ποιος όχι.

Εγώ, υπόψιν, δεν κατήγγειλα την περιφερειακή αρχή, γιατί με καταγγέλλει εμένα η Περιφερειακή αρχή; Αυτό δεν έχω καταλάβει. Γιατί η Περιφερειακή αρχή μπήκε στη θέση του καταγγελλόμενου μόνη της; Δεν θα πω περισσότερα, τα πράγματα είναι πολύ απλά για μένα, πάρα πολύ απλά και συγκεκριμένα, επειδή βαδίζω μόνο με την αλήθεια. Θα πω μόνο κάτι στον κ. περιφερειάρχη, επειδή μου είπε ότι είχαμε μία συμφωνία ότι δεν θα δημιουργήσω πρόβλημα στη “Νέα Πελοπόννησο” και στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα στη “Νέα Πελοπόννησο” και στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής είναι το ότι κατήγγειλα την παρακολούθηση του γραφείου μου. Θα του πω ότι δεν είχαμε τέτοια συμφωνία, αν παρακολουθεί κάποιος το γραφείο μου να μην το καταγγείλω στις αρχές. Αυτό είναι σίγουρο.

Όμως, κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής δεν είχα δημιουργήσει, παρότι σε πολλά θέματα, όχι στους μεγάλους στόχους και στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από την Περιφερειακή αρχή, οφείλω να το πω, σε μικρότερα θέματα, καθημερινότητας και λειτουργίας διοικητικής, διαδικαστικής, θεσμικής, είχα πολλές διαφωνίες, τις οποίες πάντοτε έθετα μέσα στην εκτελεστική επιτροπή. Κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησα ποτέ στο έργο της περιφερειακής αρχής, το οποίο υποστήριζα, όσο τουλάχιστον υιοθετούσα, υπηρετούσα γνώριζα, υποστήριζα και το υπηρετούσα, όσο καλύτερα μπορούσα. Και νομίζω, ότι δεν έχει κάποιος να μου καταλογίσει ότι δημιούργησα πρόβλημα στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής. Αντιθέτως, είχα πολλές διαφορετικές θέσεις για τον τρόπο διοίκησης και θεσμικής λειτουργίας της περιφέρειας, που δεν υπήρχε τουλάχιστον στα θέματα της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, τις οποίες και έλεγα εσωτερικά, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιήσω. Δεν θέλω να πω αλλά, όλα θα κριθούν από την πορεία των ερευνών και της διαδικασίας».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.