Π. Χειλάς: “Πολιτική ενημέρωση των κατοίκων της Βέργας”

0

Πέρασαν 20 περίπου μήνες μετά τις υποσχέσεις τις οποίες έλαβαν οι κάτοικοι της Βέργας προεκλογικά το 2019. Στο ακόλουθο link προς το τέλος: https://bit.ly/2LKoLC2, μπορείτε να δείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν δημάρχου Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλου.

Οι δεσμεύσεις αυτές δόθηκαν από τον δήμαρχο Καλαμάτας το 2019 και ειπώθηκαν 5+1 άξονες καθώς και 112 πρωτοβουλίες. Για να μην εκτεθούν και οι 112, γιατί πραγματικά θα εκτεθούν, καταγράφονται οι ακόλουθες από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης «Δημιουργική Πρωτοβουλία» του κ. Βασιλόπουλου:

Βασιλόπουλος: 1ος άξονας – Καθημερινότητα

Καθαριότητα
“Η υλοποίηση του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ, επιβάλλει ο Δήμος να βελτιώσει τις υποδομές αποκομιδής και να ενισχύσει τα προγράμματα ανακύκλωσης”, έλεγε ο κ. Βασιλόπουλος. Αντιδήμαρχος του κ. Νίκα τόσα χρόνια στη διαχείριση απορριμμάτων βλέπετε, έπρεπε αυτό να μπει πάνω-πάνω. Η αλήθεια είναι διαφορετική και καταγράφεται εδώ: https://bit.ly/3icuL2g και εδώ: https://bit.ly/3qgz7s1 . Όποιος νομίζει ότι είναι σε θέση να βγει επώνυμα και εγγράφως, από την υφιστάμενη ή και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά καλείται να το κάνει. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας.

Οδοποιία – Πεζοδρόμια

Η ποιότητα των δρόμων στην περιοχή της Βέργας είναι επι σειρά ετών σε άσχημη κατάσταση. Το οδόστρωμα έχει φθορές σε όλο το μήκος και πλάτος του, κυρίως στις κάθετες οδούς της Μάνης και η δημοτική αρχή Καλαμάτας έκανε μόλις 2 μικρές και σημειακές παρεμβάσεις το 2020, γιατί ο εκπρόσωπός της δημοτικής αρχής έκρινε ότι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της πλέον τουριστικής περιοχής της Καλαμάτας δεν είναι σημαντική https://bit.ly/3shCu41. “Η οδική ασφάλεια επιδρά καθοριστικά στην οδική και γενικότερη ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου μας, ενώ η αγροτική οδοποιία είναι καθοριστική για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας”, έλεγε ο κύριος δήμαρχος.

Εκπαίδευση – Σχολεία – παιδικοί Σταθμοί

Η Βέργα με τη μεγαλύτερη κοινότητα μαθητών στο Δήμο Καλαμάτας, όχι μόνο δεν έχει σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έχει και το πιο παλιό κτίριο δημοτικού σχολείου στο Δήμο Καλαμάτας. “Στόχος μας η ενίσχυση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η διεύρυνση των δυνατοτήτων της Δια Βίου Μάθησης”, έλεγε ο κύριος Βασιλόπουλος. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική, διότι δεν αξιοποιήθηκε το 6ο φωτογραφικό πρόγραμμα για το Δήμο Καλαμάτας για την Αναβάθμιση των Υποδομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/38H0qGk . Τώρα πως ένας άνθρωπος της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει άποψη γι’ αυτό το θέμα είναι απορίας άξιο. Θα ανήκει στην Αριστεία της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί οι Συριζαίοι που ήταν πριν ήταν καλύτεροι, θα πει κάποιος. Δίκιο έχει.

Παιδικές χαρές

Η Βέργα στο υφιστάμενο γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχει δεσμευμένους πολύ συγκεκριμένους χώρους από τις ιδιωτικές περιουσίες των κατοίκων με σκοπό την τοποθέτηση παιδικών χαρών για να παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. “Βελτιώνουμε όπου χρειάζεται τις παιδικές χαρές του Δήμου μας και αξιοποιούμε τους δεσμευμένους χώρους, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες. Δημιουργούμε παιδική χαρά για άτομα με ειδικές ανάγκες”, έλεγε ο κ. δήμαρχος. Δικά του λόγια είναι αυτά. Δεν βλέπω πουθενά στη Βέργα αξιοποίηση των δεσμευμένων χώρων. Επίσης, όσον φορά το δεύτερο σκέλος, φάνηκε η ευαισθησία του κ. δημάρχου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού την πόλη της Καλαμάτας πριν μερικούς μήνες. Δείτε εδώ: https://bit.ly/3qiAHtD . Πολιτισμού, τονίζεται το «Πολιτισμού».

Βασιλόπουλος: 2ος άξονας – Περιβάλλον
Φυσικό περιβάλλον

“Προτεραιότητα μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η φροντίδα και η αύξηση του αστικού πράσινου, καθώς και η υλοποίηση εμβληματικών περιβαλλοντικών έργων, που θα καταστήσουν το Δήμο μας πρότυπο πράσινης ανάπτυξης”, έλεγε ο κ. δήμαρχος. Εντάξει είπε εμβληματικά, μην πιανόμαστε όμως από τις λέξεις. Και τα πάρκα τσέπης καλά είναι. Ότι γίνεται καλό είναι. Τι εμβληματικά, τι τσέπης; Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης; Για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του νερού από τα στραγγίδια των σκουπιδιών της Μαραθόλακκας δεν το λέμε. Δεν είναι στο φυσικό περιβάλλον του δήμου Καλαμάτας, είναι σε ιδιόκτητη έκταση στο βουνό δεν μας αφορά: https://bit.ly/38E2zT2 .

Αστικό περιβάλλον

“Εφαρμόζουμε και διορθώνουμε τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, όπου κρίνεται αναγκαίο και φροντίζουμε για τη διασφάλιση συμβατών χρήσεων γης για ήπια αστική, περιαστική και τουριστική ανάπτυξη”, έλεγε ο κ. δήμαρχος. Για τη Βέργα δεν κρίνεται ακόμα αναγκαία, ούτε απαραίτητη, η υλοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μάλλον δεν ανήκει στην τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα. 6 μήνες μετά τις εκλογές του 2019 έγινε η πρώτη σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: https://bit.ly/2KaWrrS και η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής: “Στις σημειακές διορθώσεις οι οποίες έχουν σταλεί στην Περιφέρεια για το ΓΠΣ δεν συμπεριλαμβάνεται καμία διόρθωση για τη Βέργα”. Σήμερα είμαστε στο 2021 και περίπου 20 μήνες μετά τις εκλογές του 2019.

Βασιλόπουλος: 3ος άξονας – Αθλητισμός

“Ο αθλητισμός, δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό. Είναι και διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, παράγοντας σωματικής και ψυχικής ισορροπίας, διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής”, έλεγε ο κ. δήμαρχος. Ξήλωσαν τον τάπητα από το δημοτικό γήπεδο Π. Μπαχράμης που ήταν ακατάλληλος και έπρεπε να αλλαχθεί και μέρος των κομματιών αυτών τοποθετήθηκαν στο πάρκο του Αλμυρού στη Βέργα. Να μην ρωτήσει κανείς που είναι ο ποδηλατοδρόμος της Βέργας ή έστω τα πεζοδρόμια. Αν κάποιος θέλει να περπατήσει στο δρόμο, χωρίς να κινδυνεύει να τον πατήσουν τα αυτοκίνητα μπορεί; Ούτε πεζοδρόμια δεν έχουν οι δρόμοι της Βέργας, όχι χώρους άθλησης.

Βασιλόπουλος: 4ος άξονας – Πολιτισμός

Αυτό είναι το δυνατό σημείο της νυν δημοτικής αρχής. Ο Πολιτισμός. Τον νοίκιασαν είπαν με τις πρόσφατες χειραψίες και φωτογραφήσεις με πρώην Υπουργούς που είδαμε στον τοπικό τύπο. “Σε επίπεδο πολιτικής, όλα καταγράφονται και κρίνονται και απαντώνται αναλόγως, εν καιρώ”. Τους πολιτισμούς αυτού του είδους τους ξέρω καλά.

Βασιλόπουλος: 5ος άξονας – Τουρισμός

“Στόχος μας η ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο, με την προβολή του πολυδιάστατου περιεχομένου που προσφέρει για κάθε επισκέπτη”, έλεγε ο κ. δήμαρχος. Λίγους μήνες μετά δεσμεύτηκε το ποσό 170.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου για την τουριστική προβολή της Καλαμάτας το 2020, αλλά ήρθε η πανδημία και ομολογουμένως έδωσε άλλη τροπή στο αποτέλεσμα. Το τι θα έπρεπε να γίνει είναι καταγεγραμμένο εδώ: https://bit.ly/35yHNCn και εδώ: https://bit.ly/3nACqJ2 και εδώ: https://bit.ly/3nPr6sN. Δεν έγιναν αυτά. Κάποιοι προσπάθησαν πρόσφατα να μας πείσουν ότι τα παρέχουν όλα δωρεάν για το καλό της πόλης, και όχι το καλό της τσέπης τους. Εάν η επερχόμενη διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού της Καλαμάτας προταθεί να αναληφθεί από το αντίστοιχο μοναδικό εταιρικό μέλος συγκεκριμένου σωματείου με απευθείας ανάθεση, θα είναι μια πράξη μεθόδευσης, γιατί θα είναι αντίθετη στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα έπρεπε να διέπουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (χωρίς απευθείας αναθέσεις και κυρίως με αντικειμενικά κριτήρια). Οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία θέση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Αυτοί είναι οι 5 άξονες, για τον +1 άξονα θα πρέπει να έγινε κάποιος λάθος στην πρόσθεση, υποθέτω. Μπορεί να χάθηκε κάπου ένα κρατούμενο. Πρόσθεση είναι αυτή, δεν είναι παίξε γέλασε.

Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην περιοχή της Βέργας να γνωρίζουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή Καλαμάτας αδρανεί πλήρως για τα παραπάνω προβλήματα και θα καλεστείτε ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσετε για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Εμπράκτως με την ψήφο σας. Οι πιέσεις θα συνεχιστούν σε ανθρώπους ξένους προς τα προβλήματα αυτά, σε ανθρώπους τους οποίους μερίδα των κατοίκων της Βέργας επέλεξε. Αυτή η μερίδα ιδιοκτητών της περιοχής της Βέργας μπορεί να είναι βέβαιη ότι δεν τοποθέτησε εμένα στην αντιπολίτευση, στην αντιπολίτευση τοποθετήθηκαν τα συμφέροντά όλων μας. Αν δεν συναινούν σε αυτό οι κάτοικοι της Βέργας στο 100%, γιατί θα πρέπει να συναινούν για παράδειγμα οι κάτοικοι της Αλαγονίας; Προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει. Αυτοί έχουν τα δικά τους προβλήματα με τις αυλές τους.

Εγώ θα καταθέσω ερώτηση για μια ακόμα φορά για την πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Βέργας και για την δέσμευση του ποσού των 500.000 ευρώ για την μελέτη της πράξης εφαρμογής https://bit.ly/3oJsmP5. Θα πάω ενώπιον του δικαστηρίου ύστερα από την μήνυση του αντιδημάρχου Βασιλόπουλου – Νίκα κ. Ιωάννη Μπάκα, θα πάω σε ενδεχόμενη δεύτερη κλήση του διοικητή της αστυνομίας για κατάθεση, θα πάω στην εισαγγελέα και όπου αλλού χρειαστεί. Το μόνο που ζητάω από τους κατοίκους της Βέργας είναι να καταλάβουν ότι η αξιοποίηση της περιουσίας μας είναι μια συστηματική και πολύ σοβαρή υπόθεση. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία απαιτεί γνώσεις, απαιτεί πολιτική βούληση, και κυρίως απαιτεί έμπρακτη συναίνεση μέσω ψήφου.

Χειλάς Θ. Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

μοιραστειτε το:

Comments are closed.