Πύλος: Τιμητική διάκριση στη συγγραφέα Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου

0

Τιμητική διάκριση «για τη συνολική της προσφορά στον πολιτισμό», απένειμε ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης στη Μεσσήνια συγγραφέα Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το έργο της συγγραφέως μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Πετρόπουλος και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, Μπέτυ Αρναουτίδου. Οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου μίλησαν για το νόημα του έργου της.

Η συγγραφέας, αναφέρθηκε σε σημαντικές παιδικές στιγμές των μαθητικών της χρόνων στην Πύλο, που κατεύθυναν την πορεία της στη συγγραφή. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι συντοπίτες της συγγραφέως την καταχειροκρότησαν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου, κατάγεται από την Κουνουράρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Γράφει ιστορικά και κοινωνικά βιβλία, απευθυνόμενη, κυρίως, στους νέους. Τα ιστορικά μυθιστορήματά της, «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση-Βραβείο Εστίας Σμύρνης), «Στα χνάρια των Φιλικών» (5η έκδοση) και «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821» (3η έκδοση), από τη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», έχουν μια ιδιομορφία, χάρη στην οποία ο αναγνώστης «βιώνει» τα γεγονότα που περιγράφονται.

Η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας» και στον ήρωα των βιβλίων, τον Νικόλα, ο οποίος «περνώντας» την «Πόρτα», μεταφέρεται στο χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, κάνοντας τη γνώση αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία. ΄Ετσι, οι αναγνώστες μαθαίνουν την ιστορία μας με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο, μόνο που το έργο αυτό, βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα.

Με τα κοινωνικά της βιβλία, η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου, καταδεικνύει σύγχρονα προβλήματα: Το πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Ιβάν και Πρίγκιπας» (5η έκδοση) ασχολείται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και παράλληλα υπενθυμίζει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Η μεγάλη αναμέτρηση», καταγράφει και αντιμάχεται δύο ακόμα κοινωνικές πληγές: Τα ναρκωτικά και το εμπόριο ανθρώπων, που αποσαθρώνουν, χωρίς διακρίσεις, τον κοινωνικό ιστό και απειλούν το μέλλον του.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.