Πρόταση 11,4 εκατ. € για έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια

0

Έργα προϋπολογισμού 11.370.000 € που αφορούν στον Πολιτισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που έγινε σήμερα Παρασκευή (8 Νοεμβρίου), στην Τρίπολη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνης Ψαράκης, στελέχη του υπουργείου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η πορεία των προτάσεων για τα εν λόγω έργα -κυρίως σε αυτά που απαιτείται μελετητική ωριμότητα- θα εκτιμηθεί σε ανάλογη σύσκεψη η οποία ήδη προγραμματίστηκε να γίνει σε 6 μήνες από σήμερα και πάλι στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των ιδίων παραγόντων.

Ενδεικτικά, τα έργα που έχουν προταθεί ανά Π.Ε. είναι:

α) Στη Μεσσηνία, το κάστρο της Κυπαρισσίας, το Χριστιανικό Μουσείο στην Καλαμάτα, το κάστρο της Κορώνης, το μουσείο της Χώρας, το γεφύρι της Μαυροζούμαινας, ο ναός της Παναγίτσας στην Άνθεια, η μονή στα Ελληνικά της Άνθειας και ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα.

β) Στην Αργολίδα, το Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος, το ανάκτορο των Μυκηνών, το θεματικό πάρκο στη Λέρνα και οι ναοί Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγία Πορτοκαλούσα στο Άργος

γ) Στην Αρκαδία, το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου στην Κυνουρία, το κάστρο της Καρύταινας (και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενέσιο της Θεοτόκου), η μονή Καλτεζών, η μονή του Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο και η πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία

δ) Στην Κορινθία, (όπου ήδη υλοποιούνται το έργο στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών) ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη, το εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο

ε) Στη Λακωνία, ο Μυστράς (το Παλάτι και οι ναοί Ευαγγελίστριας και Αγιος Δημήτριος), το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με την υπουργό και τον Γ.Γ. του υπουργείου στο γραφείο του, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης έκανε λόγο για “δημιουργική σύσκεψη” που “έδωσε λύσεις σε πολλά ζητήματα”, εξέφρασε δε ευχαριστίες προς την υπουργό, αλλά και προς όλους όσοι μετείχαν σε αυτή. Και συνέχισε:

“Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και την πορεία των έργων στον πολιτιστικό τομέα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κηρυγμένα μνημεία, και τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον σε κάθε νομό. Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδώ, όλοι μαζί, συνέργεια όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Συμφωνήσαμε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιστρέψουμε πόρους. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπόσχομαι ότι ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ

“Εποικοδομητική” χαρακτήρισε από την πλευρά της τη σημερινή ευρεία σύσκεψη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και κυρίως τις προοπτικές που έχουμε με νέες εντάξεις, με νέες χρηματοδοτήσεις αρχαιολογικών έργων, έργων υποδομών πολιτισμού στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Με τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους ευχαριστώ για τη συνεργασία που ανέκαθεν υπήρχε, καταλήξαμε σε μια σειρά έργων τα οποία, τους αμέσως επόμενους μήνες, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Είναι μια σειρά έργων που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά ώστε να προλάβουμε στο επόμενο εξάμηνο να τα εντάξουμε, εξασφαλίζοντας και την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και φυσικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου.

Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ο πολιτισμός είναι και οικονομία και με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες” κατέληξε η υπουργός.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.