Προσκυνηματική πορεία στην Ιστορική Ι. Μ. Βελανιδιάς

0

Προσκυνηματική πορεία από την πλατεία Όθωνος ως την ιστορική Ιερά Μονή Βελανιδιάς, διαρκείας περίπου μιάμιση ώρας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/10/2020, για να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν στη Θεία Λειτουργία. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 07:30π.μ και η ανάβαση θα ξεκινήσει στις 08:00π.μ. Η Θεία Λειτουργία θα τελειώσει περί τις 10:30π.μ στην οποία θα συμμετέχει ψέλνοντας ο Βυζαντινός Χορός «Αινούντες».

Η πορεία είναι χαμηλής δυσκολίας, ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και κατά τη διαδρομή θα υπάρχει ξενάγηση με ευθύνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εκτενής ξενάγηση θα υπάρξει και στους χώρους της μονής από τον υπεύθυνο της Μονής Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Η δράση αυτή αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας με την ευγενική συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Κουταλά και «Αινούντες» και εντάσσεται στο έργο του ερευνητικού προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (συντονιστής), την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», καθώς και την κινηματογραφική εταιρεία VIEWMASTER Films.

Ιερά Μονή Βελανιδιάς

Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του τρόπου ζωής των προγόνων μας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πολύ συχνά οι υπόδουλοι χριστιανοί της Καλαμάτας θα είχαν ανηφορίσει προς την ιστορική Μονή για να παρακολουθήσουν τη θεία Λειτουργία για να ενισχυθούν πνευματικά αλλά και υλικά ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της επιβίωσης τους. Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο μοναστήρι μόνασε ο Παπαφλέσσας και υπήρξε προπύργιο όλων των εθνικών αγώνων με αποτέλεσμα να υποστεί στην πορεία  το ανάλογο τίμημα.

Η εκδήλωση ως βιωματική δράση πεδίου άπτεται πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, καλλιτεχνικών, και θρησκευτικών παραμέτρων φιλοδοξεί να φέρει ένα βήμα πιο κοντά τους σύγχρονους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας στον τρόπο σκέψης και ζωής των υπόδουλων προγόνων μας. Σκέψη και ζωή που γέννησε την ελευθερία.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.