Το “Ποτέ την Κυριακή” προτείνει η “Κινηματογραφική Λέσχη”

0

Την ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασσέν, σε δικό του σενάριο και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη, η οποία στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960 κέρδισε το βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου προτείνει η “Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας” να παρακολουθήσετε από το σπίτι.

Η ταινία ήταν υποψήφια στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960, για τον Χρυσό Φοίνικα και το 1961 για 5 Όσκαρ. Κέρδισε όμως μόνο το Όσκαρ για την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το τραγούδι “Τα Παιδιά του Πειραιά”:
Comedy, Drama, Romance | K-13 | 1960 | Gr | 92΄
Σκηνοθεσία: Jules Dassin
Παίζουν:
Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας

Το “Ποτέ την Κυριακή”, η δεύτερη, εκτός από μια φαινομενικά ευχάριστη ρομαντική κομεντί, είναι μια ταινία που συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα και όσους κατά καιρούς προσπαθούν να την αλλάξουν και να την αλλοιώσουν. Ο Ντασσέν, εκδιωγμένος από τον Μακαρθισμό για τις αριστερές του πεποιθήσεις από τη μια, και μαθητής του Χίτσκοκ από την άλλη, δημιουργεί ταινίες με ενδιαφέρουσα πλοκή και ανατροπές, περνώντας ταυτόχρονα τα πολιτικά του μηνύματα. Ο Όμερ, ένας Αμερικανός τουρίστας γοητευμένος από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ερωτεύεται την Ίλια, μια χαρούμενη και από φύση αισιόδοξη πόρνη του Πειραιά, και ως νέος Πυγμαλίων προσπαθεί να τη διαπλάσει με τα δικά του πρότυπα.

Στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960, ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα αλλά τελικά κέρδισε μόνο το βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου που απονεμήθηκε στην Μελίνα Μερκούρη, η οποία το μοιράστηκε με τη Ζαν Μορό. Περισσότερο από όλα όμως, πέρασε στην ιστορία για το γλέντι που ακολούθησε. Πολλά θρυλούνται για εκείνη τη βραδιά και άλλα τόσα μετέφεραν οι δημοσιογράφοι της εποχής: τον Ντασέν να χορεύει χασάπικο πάνω σε τραπέζι, τον Γιώργο Φούντα να μαθαίνει ζεϊμπέκικο στη Χάγια Χαραρίτ, τη Μπέτσι Μπλερ να ακολουθεί στο τσα-τσα το Μάνο Χατζιδάκι και τον Ζορζ Σιμενόν να βγάζει την πίπα και να φωνάζει “κούκλα να ζήσεις” στη Μελίνα Μερκούρη.

Το 1961, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ, κέρδισε Όσκαρ όμως μόνο για την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για το τραγούδι “Τα Παιδιά του Πειραιά”, τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. “Τα Παιδιά του Πειραιά” ήταν το πρώτο τραγούδι σε άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση. Μετά τη μεγάλη αυτή επιτυχία, διασκευάστηκε σε μιούζικαλ και παρουσιάστηκε με τον τίτλο “Ίλια Ντάρλιγκ” στο Μπρόντγουει της Νέας Υόρκης το 1967, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

  • Για να δείτε την ταινία πατήστε εδώ.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.